Muzyka

sobota, 10 listopada 2012

Ciasto malinowe z amaretti/ Raspberry and amaretti crunch cake

Emilia

Ciasto malinowe z amaretti



Składniki:
  • 175 g masła, roztopionego
  • 175 g drobnego cukru (np. Golden Caster sugar)
  • 3 jajka
  • 140 g mąki
  • 85 g mielonych migdałów
  • 140 g ciasteczek amaretti, pokruszonych na większe kawałki
  • 250 g malin
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder


1. Rozgrzewamy piekarnik do 160 C. Smarujemy masłem tortownicę o średnicy 20 cm i wykładamy papierem do pieczenia. Do dużej miski wrzucamy razem masło, cukier, jajka, mąkę i mielone migdały. Mieszamy ręcznie, albo mikserem aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
2. Wylewamy połowę ciasta do tortownicy i na jego powierzchnię wysypujemy połowę pokruszonych ciasteczek amaretti i 1/3 malin. Następnie dodajemy resztę ciasta, łyżką rozprowadzając je dokładnie po powierzchni. Posypujemy wszystko pozostałymi amaretti i malinami.
3. Pieczemy przez 55-60 minut, aż do czasu aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy.
4. Przez 15 minut studzimy w formie, po czym wyjmujemy ciasto i posypujemy cukrem pudrem.

Wiem, że to zaczyna być nudne. To kolejne ciasto z mailnami. Ale ja naprawdę lubię ciasta z malinami  (lubię też sałatki z malinami i w ogóle maliny same w sobie też lubię). Wszyscy lubią ciasta z malinami, prawda?



To konkretne ciasto różni się od pierwszego które pojawiło się na blogu, dodatkiem amaretti - włoskich twardych biszkoptów. Dzięki temu jest trochę bardziej chrupiące, ale też o wiele bardziej słodkie. Jeśli więc wolicie mniej słodkie wypieki, zmniejszcie ilośc cukru w przepisie. 120 czy nawet 100 g cukru powinno bez problemu wystarczyć.


PS. Dla tych co mieszkają w Anglii dostanie malin w sklepie nie jest problemem. W Polsce jest jednak nieco trudniej. Można spróbować użyć mrożonych malin, ale wybrać się na poszukiwania do delikatesów jak Alma, Mini Europa, Piotr i Paweł etc. Jeśli nie lubimy mrożonych owoców i poszukiwania zawiodą może inne owoce będą pasować równie dobrze. Warto spróbować.

Konrad
Raspberry and Amaretti  Crunch Cake



Ingredients

  • 175g soft butter
  • 175g golden caster sugar
  • 3 eggs
  • 140g self-raising flour
  • 85g ground almonds
  • 140g amaretti biscuits, roughly broken
  • 250g raspberries
  • Icing sugar
Recipe

  1. Heat the oven to 160C. Butter and line the base of a 20cm loose-based round cake tin. Put the butter, caster sugar, eggs, flour, and ground almonds into a bowl. Beat using an electric hand whisk until all the ingredients are well blended.
  2. Spread half the cake mixture in the lined tin. Scatter over half the amaretti biscuits, then a third of the raspberries. Very lightly press into the cake mixture.
  3. Dollop spoonfuls of the remaining cake mixture over the amaretti and raspberries and evenly spread. Scatter the remaining amaretti biscuits and raspberries over the top. Bake for 55-60 minutes, until a skewer inserted into the centre comes out clean.

This is one of those fantastic cakes that are great for hosting guests, for a light dish in the afternoon over tea, and a great simple breakfast with a coffee. It can stay fresh for quite a while if kept in the fridge, and can satisfy your 4/5 days of breakfast, with the odd piece eaten at other times. And its a healthier sweet to have than just candy from the store!


2 komentarze:

  1. Zrobiłam wykorzystując maliny z zamrażalnika.
    Ciasto jest przepyszne, dziękuję za przepis :)

    http://przystole.blox.pl/2013/05/Migdalowe-ciasto-z-malinami-i-amaretti.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do usług;) Bardzo cieszymy się, że przepis się spodobał i pozdrawiamy serdecznie:)

      Usuń