Muzyka

poniedziałek, 7 października 2013

Lasagna z kurczakiem i warzywami/Chicken and vegatable lasagna

Emilia

Lasagna z kurczakiem i warzywami



  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże cukinie, pokrojone w plasterki
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
  • 1 papryka, pokrojona w kostkę
  • 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 395 g puszka pomidorków cherry
  • garść liści świeżej bazylii
  • 1 łyżka pasty z suszonych pomidorów
  • 300 g makaronu lasagne
  • 100 g startej mozzarelli
  • sól i pieprz
Sos beszamelowy:
  • 80 g klarowanego masła
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 800 ml mleka
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatułowej
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Posypujemy filety z kurczaka pieprzem i solą, układamy na kratce i wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut.
  2. Rozgrzewamy oliwę w dużej patelni i gotujemy na nim cebulę, cukinię i paprykę przez około 10 minut, aż zmiękną. Na ostatnie dwie minuty gotowania dodajemy grzyby.
  3. Na patelnię dodajemy pomidorki cherry i pastę z suszonych pomidorów. Doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień do minimum.
  4. Wyjmujemy kurczaka z piekarnika i odstawiamy na bok do ostygnięcia.
  5. W oddzielnym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez około dwie minuty, ciągle mieszając. Stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawiamy pieprzem i gałką muszkatułową. Zdejmujemy garnek z ognia.
  6. Kroimy pierś kurczaka na drobne kawałki i dorzucamy na patelnie z warzywami, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.
  7. 1/3 warzyw z kurczakiem układamy na dnie żaroodpornego naczynia (20x30cm), przykrywamy warstwą makaronu, polewamy wszystko częścią sosu beszamelowego i posypujemy startą mozzarellą. Powtarzamy tak aby uzyskać 2-3 warstwy z wierzchnią warstwą makaronu dokładnie przykrytą sosem beszamelowym i posypaną mozzarellą.
  8. Wkładamy naczynie do piekarnika na blachę do pieczenia i pieczemy przez 40-45 minut, przykrywając je folią aluminiową po 20 minutach. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.



Zdrowsza wersja włoskiego dania z kurczakiem i dużą ilością warzyw. Jest proste, ale pracochłonne w przygotowaniu po którym kuchnia wygląda jak po przejściu cyklonu, więc gotowanie z jednoczesnym sprzątaniem w trakcie może być dobrym pomysłem.


Za to jest naprawdę dobre. Sos z pomidorów łączy się z sosem beszamelowym co daje naprawdę interesujące połączenie.
Jeśli chcecie dodać coś więcej możecie najpierw zamarynować filety z kurczaka w chilli albo czosnku, albo posypać je jakimiś dodatkowymi przyprawami, np. chilli.


To uniwersalne danie na obiad, kolację czy nawet na przyjęcie. Całość przygotowania zajmuje nie więcej niż godzinę.

Konrad


Chicken and vegetable lasagna



Ingredients

  • 2tbsp olive oil
  • 2 large zucchini, cut into slices
  • 1 red onion, cut into slices
  • 1 pepper, diced
  • 250g mushrooms, cut into slices
  • 2 chicken breast fillets
  • 1 can of cherry tomatoes
  • handful of basil leaves
  • 1tbsp sun-dried tomato paste
  • 300g lasagne pasta
  • 100g grated mozzarella
  • sal & pepper
Sauce

  • 80g butter
  • 5tbsp wheat flour
  • 800ml milk
  • 1tsp grated nutmeg
  • 1tsp pepper
Recipe

  1. Preheat oven to 200C. Season chicken and place on baking tray. Leave in oven for 20 - 25 minutes.
  2. Heat olive oil in large pan. Add zucchini, onion and peppers - fry for around 10 minutes until ingredients soften. For the final 2 minutes, add mushrooms.
  3. Add cherry tomatoes and sun-dried tomato paste to pan. Add salt and pepper. Reduce heat to minimum.
  4. Remove chicken from oven, set aside to cool.
  5. in separate pot, melt the butter and add flour. Mix thoroughly and keep heating for around 2 minutes. In small doses, add the milk and keep mixing for the mixture to be thick. Season with pepper and nutmeg. Remove from heat.
  6. Cut chicken into small pieces, and add to the vegetables. Mix thoroughly.
  7. Put 1/3 of the vegetable and chicken mix at the bottom of an oven-friendly dish (around 20x30cm). Cover with layer of lasagne pasta, pour some sauce, sprinkle with a little of the mozzarella. Repeat for 2-3 layers, making sure the top-most layer is well covered with the pasta, sauce and mozzarella.
  8. Place into preheated oven for 40-45 minutes, covering with foil 20 minutes into the baking. After this, season slightly with pepper and serve.



Lasagna. One of the most complicated dishes you will see here, only to prove its quite easy to make. There seem to be more steps, more mid-steps, dishes, mixtures, etc - but if you think about it all you are making is a mix and layering it with pasta. The next stage, is to use home-made pasta!!


This lasagne is slightly different, considering its with chicken - but remains very good. Make sure you don't make the chicken pieces too large.  Lasagne. On nom nom nom


poniedziałek, 30 września 2013

Sałatka Panzanella z cukinią/ Panzanella Salad with courgettes

Emilia

Sałatka Panzanella z cukinią


Składniki na 4 porcje:
  • 3 małe cukinie, pokrojone w plasterki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ciabatta, porwana na kawałki
  • 8 plasterków chudego bekonu, pokrojonego na ok. 2 cm kawałki
  • 250g bobu (lub białej albo czerwonej fasolki)
  • 60 g mieszanych liści sałaty
  • 50 g twardego owczego sera, tartego na drobne płatki
Dressing:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • łyżeczka miodu
  • garść posiekanych liści mięty
  • odrobina soku z cytryny
  • sól i pieprz
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 220 C. Do miski wsypujemy plasterki cukinii i polewamy oliwą z oliwek, następnie mieszamy tak, żeby oliwa dokładnie pokryła plasterki cukinii. Rozkładamy na folii aluminiowej i wkładamy do piekarnika na 5 minut.
  2. Na drugiej blasze też rozkładamy folię aluminiową i układamy kawałki ciabatty, a na nich bekon. Wkładamy do piekarnika razem z cukinią i pieczemy oba przez kolejne 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na bok, żeby ostudziły się.
  3. W międzyczasie gotujrmy bób we wrzątku przez około 2-3 minuty (pomijamy ten krok jeśli używamy fasolki z puszki). Mieszamy składniki dressingu w mniejszym naczyniu i odstawiamy na bok.
  4. W dużej miesce mieszamy ciabatte, cukinię, bób, sałatę i dressing. Posypujemy owczym serem. 
  5. Podajemy ciepłe.

Panzanella jest sałatka wywodzącą się z włoskiej wsi i tradycyjnie bazującej na kawałkach chleba i pomidorach. Ta wersja nie zawiera pomidorów, ale chleb już jak najbardziej. Mimo tego, że pozornie wydaje się dość pracochłonna to przygotowanie jej zajmuje najwyżej 15-20 minut.



Do sałatki użyłam najchudszego rodzaju bekonu, bez tłuszczu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do użyć tych tłustszych, albo po prostu boczku. 
Wiem, że sezon na bób się skończył i chociaż w Anglii cały czas mogę go dostać to jeśli akurat nie macie do niego dostępu ta sałatka jest tak samo dobra z fasolką z puszki, albo gotowaną (o ile oczywiście chce wam się ją wcześniej ugotować. Jeśli tak to polecam zrobić to na samym początku, przed wstawieniem cukinii do piekarnika). 


To bardzo 'letnia' sałatka. Jeśli więc chcecie sobie przypomnieć wakacje, albo jeszcze chwile zatrzymać je przy sobie, jest do tego celu w sam raz.

Konrad
Panzanella Salad with Courgettes



Ingredients for 4
  • 3 small zucchini, sliced
  • 1tbsp olive oil
  • 1 ciabatta loaf, torn to small pieces
  • 8 slices of thin bacon, cut into 2cm strips
  • 250 broad beans
  • 60g mixed leaf salad
  • 50g sheep cheese, shredded
Dressing

  • 2tbsp olive oil
  • 1tbsp white wine vinegar
  • 1tsp runny honey
  • handful shredded mint leaves
  • splash of lemon juice
  • salt and pepper
Recipe

  1. Pre-heat oven to 220C. Put zucchini and olive oil into an oven-safe bowl and mix so that the zucchini are well coated. Cover with foil and put into oven for 5 minutes.
  2. On another oven tray, place foil and on it put the ciabatta pieces on it - and the bacon on top of them. Put into the oven and bake everything for a further 10 minutes. Remove everything from oven and set aside, to cool.
  3. Meanwhile, boil the broad beans for 2-3 minutes, drain, and put into a bowl. Mix all dressing ingredients in a small bowl.
  4. Mix everything in a large bowl, cover with dressing, and sprinkle with sheep cheese.
  5. Serve still warm.


This is another simple salad recipe, although not that quick to make as far as salads go. Its more of a starter than a salad really... Or maybe something to make for an evening in front of the telly. The bread and bacon make it slightly more like an actual meal rather than a taster, so if using as a starter get your portions right. :)


wtorek, 10 września 2013

Makaron z cukinią, chilli i czosnkiem/ Courgettes, garlic and chilli pasta

Emilia

Makaron z cukinią, chilli i czosnkiem



Składniki na 2 porcje:
  • 200 g makaronu linguine
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 duże cukinie (albo 4 małe), pokrojone w paski
  • 1 świeża papryczka chilli pokrojona w paseczki (4 małe suszone chilli, pokruszone na płatki)
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1/2 cytryny
  • świeżo starty parmezan
  • sól i pieprz
  1. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
  2. W międzyczasie podgrzewany oliwę na patelni i podsmażamy na niej cukinię, razem z chilli i czosnkiem. Smażymy do czasu aż cukinia zmięknie i zbrązowieje. Doprawiamy solą i pieprzem
  3. Makaron nakładamy na dwa talerze. Na makaron nakładamy porcje cukinii, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy świeżo startym parmezanem.



Dość szybki w przygotowaniu i prosty przepis jeśli znudziły nam się już inne przepisy na makaron i nie przeszkadza nam brak mięsa. Jeżeli nie lubimy ostrych dań, możemy użyć tylko połowę chilli, albo zastąpić je innymi przyprawami. Najlepiej jednak by były one wyraziste w smaku, bo inaczej cukinia może być mdła. 




Ja cukinię 'kroję' za pomocą obieraczki do warzyw. Jest to bardzo szybki sposób jeśli chcemy by paski były bardzo cienkie, a przez to smażyły się o wiele szybciej niż grubsze, krojone nożem.

PS. Wszystkich zaniepokojonych moim zdrowiem, pragnę uspokoić - zjadłam ten makaron razem z pieczoną piersią kurczaka. Więc owszem, jest to przepis nie zawierający mięsa i wegetariański, ale to nic nie znaczy. Nadal jestem mięsożerna.
Konrad

Zucchini, Garlic and Chilli Pasta



Ingredients
  • 200g linguine pasta
  • 1tbsp olive oil
  • 2 large zucchini (or 4 small ones), striped
  • 1 large fresh chilli pepper, striped (or 4 small dried chilli, sliced finely)
  • 2 garlic cloves, crushed
  • 1/2 lemon
  • Freshly grated parmesan
  • salt and pepper
Recipe
  1. Cook pasta according to packet instructions
  2. In the meantime, heat the oil in a pan. Lightly fry the zucchini, pepper and garlic - until the pepper softens and browns slightly. Season to taste.
  3. Put pasta into two bowls, top with the mixture from the pan, and sprinkle with the parmesan.

This is a very simple dish to make, with only a pot and a pan needed - and in this form its intended for two. The zucchini work very well with the chilli and garlic, and pasta and garlic are like brothers in arms on my plate - always work well! Its not meaty, but prawns are a nice add-on should you want something extra in there.
White wine is a standard for such a meal as far as drinks go.





sobota, 7 września 2013

Diane Steak with Home-Made Chips/ Stek Diany z domowymi frytkami

Konrad


Diane Steak with Home-Made Chips


STEAK

Ingredients
  • 3 large garlic cloves, finely sliced
  • 3 tbsp butter
  • 2 tbsp olive oil
  • 2 beef steaks (With the same amount of sauce, you can also make 4)
  • 2 handfuls of parsley, finely grated
  • 300 ml single cream
  • 3 tbsp cherry brandy
  • 2 tbsp worcesteshire sauce
Recipe
  1. Heat 2 tbsp olive oil and the butter in a large pan on a medium fire. As soon as the butter begins to foam, add the steaks and fry on each side for 2 minutes. Remove and place on a plate, covered with tin foil so they don't loose the heat.
  2. Add the garlic to the pan and heat lightly. Add the single cream, sherry, and worcestershire sauce, stir and make sure it doesn't stick to the pan. Reduce flame and heat for 4 minutes, until sauce thickens.
  3. Add the parsley to the sauce. Place steaks in sauce and heat for a further 2 minutes. Serve immediately.
CHIPS

Ingredients

  • 3 large potatoes
  • olive oil
  • pinch of salt and pepper
  • herbs
  • pesto
Recipe

  1. Peel the potatoes (not necessary) and cut into big chips.
  2. Put the chips into a large pot of salted water, bring to boil. As soon as they begin to boil, drain and tip into a large bowl.
  3. Sprinkle the chips with the olive oil and make sure they are covered well (hands are best for this!). Add any herbs you like and the pesto - repeat coating process with hands. They have to be covered evenly.
  4. Spread the chips on a baking tray, heat the oven to 200C, and bake for 20 minutes.
  5. Make sure they don't over cook!

And we are back! Finally!! (said one person in the audience of the internet)

This meal is extremely easy to make, has very few ingredients, and each step is extremely simple. On top of this - its very tasty (if I can say so myself). I really wanted to make a steak for a while now, but I didn't really want to settle on simply getting some meat and plonking it onto a pan - we needed something more exciting. Lo and behold - lot's of nice sauce, garlic (must-have with steak), and home-made chips.


Regarding the chips, you can use sweet ones if you like, change the pesto to something else, add some spices, whatever you like. Don't be afraid of baking chips at home, its very easy and absolutely delicious.

Om nom nom!

Emilia

Stek Diany z domowymi frytkami


Steki:
  • 3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 steki wołowe (w tej samej ilości sosu, można też zrobić 4)
  • 2 garści pietruszki, drobno posiekane
  • 300 ml śmietany 18%
  • 3 łyżki wiśniowej brandy (albo sherry)
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  1. Podgrzewamy oliwę z oliwek i masło w dużej patelni na średnim ogniu. Kiedy masło zacznie się pienić wykładamy na nie steki i podsmażamy z każdej strony przez 2 minuty. Zdejmujemy steki z patelni i odkładamy na bok przykrywając folia aluminiową aby nie ostygły.
  2. Na patelnię wrzucamy czosnek i lekko go podsmażamy. Następnie dolewamy śmietanę, brandy i sos worcestershire. Wszystko mieszamy upewniając się żeby sos nie przywarł do dna patelni. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy przez około 4 minuty, aż sos zgęstnieje.
  3. Do sosu dodajemy posiekaną pietruszkę. Przekładamy steki na patelnię z sosem i podgrzewamy przez następne 2 minuty. Podajemy gorące.
Frytki:
  • 3 duże ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu
  • zioła (rozmaryn, bazylia, oregano)
  • pesto
  1. Obieramy ziemniaki i kroimy w duże kawałki
  2. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. W momencie gdy woda się zagotuje wyjmujemy je i przekładamy do dużej miski.
  3. Skrapiamy ziemniaki oliwą z oliwek i mieszamy tak by wszystkie były dokładnie nią pokryte. Dodajemy zioła, przyprawy i pesto. Mieszamy ponownie
  4. Układamy ziemniaki na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C na 20 minut.


Ta-dam! Wrócilismy po bardzo aktywnych i męczących wakacjach. To najwyższy czas byśmy dodali coś nowego na bloga i zaczeli to robić częściej, korzystając z większej ilości wolnego czasu. Tak, wyznajemy zasadę, że wakacje nie są po to żeby mieć czas wolny. Ale wracając do jedzenia:


Stek Diany, nazwany tak po bogini łowów (po polsku bywa też nazywany stekiem po myśliwsku, ale ja wolę wersję z boginią) jest stosunkowo prostym i szybkim w przygotowaniu daniem. Wedle upodobań możecie użyć karkówki albo polędwicy. O sosie worcestershire pisałam już wcześniej na blogu. To bardzo popularny w Anglii dodatek. Do wszystkiego.


Nowa wersja domowych frytek sama w sobie jest świetna. Chociaż ja naprawdę uwielbiam też klasyczne frytki, pesto i zioła zupełnie odmieniają ich smak. Są pyszne. 
My użyliśmy bazyliowego pesto z grubo mielonymi orzeszkami pinii, ale jeśli wolicie możecie użyć innych rodzajów - z suszonych pomidorów, albo może z papryczek chilli jesli lubicie pikantne dania. Tak przygotowane frytki nie potrzebują już dodatku soli.

piątek, 2 sierpnia 2013

Frittata z chorizo, ziemniakami i szpinakiem/ Fittata with chorizo, potatoes and spinach

Emilia

Frittata z chorizo, ziemniakami i szpinakiem



  • 1 łyżka oleju kokosowego (albo oliwy z oliwek)
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 papryka, pokrojona w kostkę
  • 2 średnie ziemniaki, ugotowane i pokrojone w kostkę
  • 1 suszona papryczka chilli, posiekana
  • 70 g kiełbaski chorizo (albo 9-10 plasterków)
  • garść szpinaku
  • 6 jajek
  • kawałek serka brie
  • 1/3 szklanki tartego cheddara

  1. Na średniej patelni podgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy na nim cebule. Po około 3-4 minutach dodajemy chilli i paprykę, solimy i smażymy na średnim ogniu około 7 minut aż papryka zmięknie.
  2. W międzyczasie kiełbaskę chorizo podsmażamy na oddzielnej patelni, aby wytopić nadmiar tłuszczu. Gdy tłuszcz wytopi się z kiełbaski przerzucamy ją na pierwszą patelnię (jeśli nie przeszkadza nam nadmiar tłuszczu ten krok jest opcjonalny i możemy go pominąć dorzucając chorizo od razu na pierwszą patelnię z papryką).
  3. Na patelnię dorzucamy ziemniaki i smażymy kolejne parę minut. Posypujemy pieprzem i na patelnię dodajemy szpinak. W misce roztrzepujemy jajka razem z solą i pieprzem, po czym powoli wylewamy je na patelnię.
  4. Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut i pod przykryciem.
  5. Gdy jajka się zetną posypujemy frittatę cheddarem i na wierzchu układamy pokrojony serek brie. Zdejmujemy patelnię z ognia gdy ser trochę się rozpuści.


Przepis po lekkich przeróbkach znaleziony tutaj: Kwestia Smaku . 

Włochy z małą domieszką Hiszpanii  Od jakiegoś czasu chciałam zrobić frittatę i pozbyć się tych wszystkich resztek różnych produktów które namnożyły mi się w lodówce. Tak więc chorizo, tarty cheddar, szpinak i ziemniaki zadecydowały którą frittatę powinnam spróbować zrobić.

Co do samych składników - kiedyś już chyba zachwalałam olej kokosowy. Zwykle nie jest w płynnej formie, tylko bardziej przypomina twarde i białe masło. Rozpuszcza się jednak bardzo szybko i pięknie pachnie.
Jeśli nie mamy akurat chorizo, jego rolę może też spełniać zwykłe salami, a gdy nie mamy cheddara, możemy wykorzystać jakikolwiek inny tarty żółty ser, albo nawet parmezan.



To całkiem szybkie danie, które nadaje się na śniadanie, obiad, kolację, albo szybką przekąskę jeśli akurat mamy niezapowiedzianych gości. Ta frittata jest bardzo, bardzo sycąca dzięki ziemniakom i serowi i raczej ciężko być po niej głodnym. 
Najwięcej czasu zajmuje samo przygotowanie składników, reszta jest już z górki.

Konrad
Chorizo, potato and spinach frittata



Ingredients
  • 1tbsp coconut oil (olive oil can be used as well)
  • 1 onion, diced
  • 1 pepper, diced
  • 2 medium potatoes, boiled and diced
  • 1 dried chilli, finely diced
  • 70g chorizo sausage, sliced into 9-10 pieces
  • Handful of spinach
  • 6 eggs
  • pieces of brie
  • 1/3 cup grated cheddar
Recipe
  1. Heat the oil in a frying pan, and fry the onion until golden (3-4 minutes). Add the pepper and chilli (and salt) and fry for another 7 minutes (until pepper is soft).  
  2. In the meantime, fry the chorizo on a separate pan to get rid of the excess fat. As soon as this happens, transfer the chorizo onto the other pan. You can skip this step you you don't mind the fat, and add the chorizo straight into the pepper pan.
  3. Add the potatoes and fry for another couple minutes. Season with pepper, and then add the spinach. In a bowl, mix the eggs with some salt and pepper - then slowly pour into the pan.
  4. Fry on medium heat, covered, for a few minutes.
  5. When the mixture is ready (possible to cut with a knife), flake the cheddar on top and decorate with the brie. Ready to serve!

Frittatas are nice, as they are relatively simple to make and can taste fantastic (like this one). Emilia has been hoping to make one for a while, and so this is her plans come true. One thing to remember about this dish, is you can have it as an alternative breakfast! How good is that??
You only need one pan if you don't mind the fat, and if you want to add more meats (chicken? bacon?) its as easy as 'drop it in'.
Some tomatoes and maybe basil on top, and this can look quite presentable, and not just a 'complicated omlette' - so feel free to play around. If you have 3 pans, make three frittatas. Place them at various parts of the table, and voila! Dinner a'la Francaise! And the guests should enjoy - with a glass of wine (unless its breakfast of course!) or a coffee.







Om nom nom 

czwartek, 20 czerwca 2013

Pilaw z kurczakiem i warzywami/ One-pot chicken pilau

Emilia

Pilaw z kurczakiem i warzywami


  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 2 małe cebule, posiekane w kostkę
  • 3 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 4 łyżki pasty curry
  • 180 g suchego ryżu basmati (może być pełnoziarnisty)
  • 600 ml bulionu z kurczaka
  • 300 g kalafiora i brokułów, drobno pokrojone
  • 200 g młodego szpinaku
  • sól i pieprz
1. Podgrzewamy olej w dużej, głębokiej patelni. Następnie podsmażamy na nim cebulę przez około 5-6 minut aż zmięknie. Dorzucamy kawałki kurczaka i podsmażamy przez kolejne kilka minut, aż będzie zarumieniony z każdej strony. Kolejno dokładamy pastę curry i ryż. Mieszamy wszystko dokładnie i podsmażamy przez kolejną minutę.
2. Na patelnię wlewamy około 100-200 ml bulionu. Dokładamy warzywa. Czekamy aż ryż wchłonie bulion i dolewamy następną jego porcję. Po około 10 minutach wlewamy kolejną porcję bulionu i na patelnię dorzucamy szpinak. Przykrywamy patelnię na kolejne 10 minut, co jakiś czas sprawdzając czy bulion się wchłonął i czy trzeba dolać następną porcję, do czasu aż bulion się skończy, a ryż zmięknie.
3. Gdy cały bulion się wchłonie mieszamy wszystko dokładnie i doprawiamy solą i pieprzem.


Pilaw to nazwa potrawy pochodzącej z kuchni wschodniej. Zwykle była to baranina z ryżem gotowanym w bulionie z dodatkiem korzeni i mocnych przypraw. Obecnie wykorzystuje się do jego przygotowania również wołowinę, albo drób.


To prosta wersja tej potrawy, gotowana tylko w jednym garnku, w której funkcje wszystkich przypraw spełnia głównie curry, pieprz i sól. 
W czasie gotowania najlepiej będzie jeśli co jakiś czas będziemy sprawdzać czy ryż już zmiękł i w razie czego przygotujemy trochę więcej bulionu, żeby gotować go chwilę dłużej.
Długie gotowanie podsmażonego kurczaka w bulionie sprawia, że mięso jest bardzo delikatne, ale nie bez smaku jak to często zdarza się gdy gotujemy mięso drobiowe.


Możemy eksperymentować i zamiast mięsa z piersi kurczaka dodać ciemne mięso z udek kurczaka albo inne rodzaje warzyw. Ja na koniec gotowania dodałam jeszcze mrożonego groszku, ale myślę, że bardzo dobrze będzie też smakować z marchewką itp.

Konrad
Pilau Rice with chicken and vegetables


Ingredients

  • 1tbsp sunflower oil
  • 2 small onions, diced
  • 3 chicken breasts, diced
  • 4tbsp curry paste
  • 180g dry basmati rice (can be brown)
  • 600ml chicken stock
  • 300g cauliflower and broccoli florets, diced
  • 200g baby spinach
  • salt & pepper
Recipe

  1. Heat the oil in a large and deep pan. Put the onion in and fry until soft (around 5-6 minutes). Add chicken and fry for another couple minutes - until golden all around. Next add the curry paste and rice (in that order). Mix thoroughly and heat for a further minute.
  2. Add around 100ml-200ml of stock. Next add the vegetables. Wait until the stock is absorbed by the rice and add another 200ml. Cover. After about 10 minutes add another portion and add the spinach. Every few minutes check if the stock has been absorbed and keep adding until all the stock is gone and the rice is tender.
  3. Mix thoroughly, season well with salt and pepper, and serve!
While this one looks a little annoying to make (add, wait, stare, add, wait, stare, add something else, wait, stare) - it is all in a single pan! Preparation might take 15-20 minutes, but once ready you can feel like in a tv show as everything is downhill from there!




The flavour is very nice as well - essentially the curry paste acts as a number of seasonings. But with a dish like this, you can easily substitute the curry paste with something else. Or a number of something elses :P



This is a great work lunch, and you can make enough to last 3 working days if you will last eating the same thing for 3 lunches straight :) If you do make this amount, make sure there is enough space in the fridge to keep a large pan/bowl!

Om nom nom.