Muzyka

sobota, 4 stycznia 2014

Tajski bulion z kurczakiem i pieczarkami/ Thai chicken and mushroom broth

Emilia

Tajski bulion z kurczakiem i pieczarkami


Składniki na 4 porcje:
  • 1 litr gorącego bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • starta skórka i sok z jednej limonki
  • 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • pęczek cebulki dymki, pokrojonej w plasterki (oddzielnie białe i zielone części)
  • 200 g piersi z kurczaka
  1. Podsmażamy pierś z kurczaka na patelni (możemy też pierś z kurczaka upiec, jeśli chcemy by miał mniej tuszczu, albo nawet ugotować).
  2. W garnku podgrzewamy bulion przez kilka minut, a następnie dodajemy do niego pastę curry, sos rybny, cukier, sok i większość skórki z limonki. Czekamy, aż się zagotuje po czym dodajemy pieczarki i białą część cebulki. Przykrywamy i podgrzewamy dalej przez około dwie minuty.
  3. Dodajemy pierś z kurczaka i zieloną część cebulki i podgrzewamy przez kolejne kilka minut.
  4. Podajemy w miseczkach posypane pozostałą skórką z limonki.


Szybkie i dietetyczne danie w sam raz na okres poświąteczny. Możecie nie dodawać cukru (chociaż nie wiem czemu 1 łyżeczka na cały garnek miałaby jakkolwiek zaszkodzić), możecie dodać ugotowaną pierś kurczaka (zupa jest na tyle doprawiona, że nawet jak nie lubicie smaku gotowanego mięsa to nie powinien wam tutaj przeszkadzać), możecie dodać więcej curry. Ostre jedzenie podobno podwyższa metabolizm. Podobno. Ja osobiście jestem wielka fanką jak najostrzejszego jedzenia - takiego, że dostaje od niego kataru i chce mi się płakać, ale nie wiem czy ktoś naukowo dowiódł tego, że ostre jedzenia pomaga na odchudzanie. Jestem też fanką dowodów naukowych.

Konrad
Thai chicken and mushroom broth



Ingredients for 4
  • 1 and 3/4 (1 litre)pints hot chicken stock
  • 1tbsp Thai red curry paste
  • 1tbsp Thai fish sauce
  • 1tsp sugar
  • zest and juice of 1 lime, with a little extra to serve
  • 100g portobello mushrooms, sliced
  • 1 bunch of spring onions, sliced (white and green parts kept separate)
  • 200g chicken breast, diced
Recipe
  1. Fry the chicken on a little oil (or heat in oven if you prefer)
  2. Tip the chicken stock into a pan, stir in the curry paste, fish sauce, sugar, lime juice and most of the zest. Bring to the boil, then add the mushrooms and whites of the spring onions. Cover, then simmer for 2 minutes.
  3. Stir in the chicken and most of the spring onion greens to heat through gently, then ladle into bowls and serve scattered with the remaining lime zest.

Thai dish containing portobello mushrooms (which by the way are just mature chestnut mushrooms). Its simple and very nice - and if you want to make it lighter then use boiled chicken, perhaps using a little extra curry paste. This would make it more spicy, but would counteract the lack of chicken flavour. Then again, you are using chicken stock...

If you want to go the other way, add Thai noodles and a little extra greens to the soup. Very nice, and while it says its for 4 people, keep in mind it takes into account relatively small bowls. It was about 3 larger bowls. I had two.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz