Diane Steak with Home-Made Chips
STEAK
Ingredients
- 3 large garlic cloves, finely sliced
- 3 tbsp butter
- 2 tbsp olive oil
- 2 beef steaks (With the same amount of sauce, you can also make 4)
- 2 handfuls of parsley, finely grated
- 300 ml single cream
- 3 tbsp cherry brandy
- 2 tbsp worcesteshire sauce
Recipe
- Heat 2 tbsp olive oil and the butter in a large pan on a medium fire. As soon as the butter begins to foam, add the steaks and fry on each side for 2 minutes. Remove and place on a plate, covered with tin foil so they don't loose the heat.
- Add the garlic to the pan and heat lightly. Add the single cream, sherry, and worcestershire sauce, stir and make sure it doesn't stick to the pan. Reduce flame and heat for 4 minutes, until sauce thickens.
- Add the parsley to the sauce. Place steaks in sauce and heat for a further 2 minutes. Serve immediately.
CHIPS
Ingredients
- 3 large potatoes
- olive oil
- pinch of salt and pepper
- herbs
- pesto
Recipe
- Peel the potatoes (not necessary) and cut into big chips.
- Put the chips into a large pot of salted water, bring to boil. As soon as they begin to boil, drain and tip into a large bowl.
- Sprinkle the chips with the olive oil and make sure they are covered well (hands are best for this!). Add any herbs you like and the pesto - repeat coating process with hands. They have to be covered evenly.
- Spread the chips on a baking tray, heat the oven to 200C, and bake for 20 minutes.
- Make sure they don't over cook!
This meal is extremely easy to make, has very few ingredients, and each step is extremely simple. On top of this - its very tasty (if I can say so myself). I really wanted to make a steak for a while now, but I didn't really want to settle on simply getting some meat and plonking it onto a pan - we needed something more exciting. Lo and behold - lot's of nice sauce, garlic (must-have with steak), and home-made chips.
Regarding the chips, you can use sweet ones if you like, change the pesto to something else, add some spices, whatever you like. Don't be afraid of baking chips at home, its very easy and absolutely delicious.
Om nom nom!
Emilia
Stek Diany z domowymi frytkami
Steki:
- 3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 steki wołowe (w tej samej ilości sosu, można też zrobić 4)
- 2 garści pietruszki, drobno posiekane
- 300 ml śmietany 18%
- 3 łyżki wiśniowej brandy (albo sherry)
- 2 łyżki sosu worcestershire
- Podgrzewamy oliwę z oliwek i masło w dużej patelni na średnim ogniu. Kiedy masło zacznie się pienić wykładamy na nie steki i podsmażamy z każdej strony przez 2 minuty. Zdejmujemy steki z patelni i odkładamy na bok przykrywając folia aluminiową aby nie ostygły.
- Na patelnię wrzucamy czosnek i lekko go podsmażamy. Następnie dolewamy śmietanę, brandy i sos worcestershire. Wszystko mieszamy upewniając się żeby sos nie przywarł do dna patelni. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy przez około 4 minuty, aż sos zgęstnieje.
- Do sosu dodajemy posiekaną pietruszkę. Przekładamy steki na patelnię z sosem i podgrzewamy przez następne 2 minuty. Podajemy gorące.
Frytki:
- 3 duże ziemniaki
- oliwa z oliwek
- szczypta soli i pieprzu
- zioła (rozmaryn, bazylia, oregano)
- pesto
- Obieramy ziemniaki i kroimy w duże kawałki
- Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. W momencie gdy woda się zagotuje wyjmujemy je i przekładamy do dużej miski.
- Skrapiamy ziemniaki oliwą z oliwek i mieszamy tak by wszystkie były dokładnie nią pokryte. Dodajemy zioła, przyprawy i pesto. Mieszamy ponownie
- Układamy ziemniaki na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C na 20 minut.
Ta-dam! Wrócilismy po bardzo aktywnych i męczących wakacjach. To najwyższy czas byśmy dodali coś nowego na bloga i zaczeli to robić częściej, korzystając z większej ilości wolnego czasu. Tak, wyznajemy zasadę, że wakacje nie są po to żeby mieć czas wolny. Ale wracając do jedzenia:
Stek Diany, nazwany tak po bogini łowów (po polsku bywa też nazywany stekiem po myśliwsku, ale ja wolę wersję z boginią) jest stosunkowo prostym i szybkim w przygotowaniu daniem. Wedle upodobań możecie użyć karkówki albo polędwicy. O sosie worcestershire pisałam już wcześniej na blogu. To bardzo popularny w Anglii dodatek. Do wszystkiego.
Nowa wersja domowych frytek sama w sobie jest świetna. Chociaż ja naprawdę uwielbiam też klasyczne frytki, pesto i zioła zupełnie odmieniają ich smak. Są pyszne.
My użyliśmy bazyliowego pesto z grubo mielonymi orzeszkami pinii, ale jeśli wolicie możecie użyć innych rodzajów - z suszonych pomidorów, albo może z papryczek chilli jesli lubicie pikantne dania. Tak przygotowane frytki nie potrzebują już dodatku soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz