Racuchy z mleka migdałowego
Na ciasto:
- 1 łyżka cukru pudru
- 150 ml mleka migdałowego
- 1 jajko
- 50 ml oleju
- 125 g pełnoziarnistej mąki
- 50 g rodzynek
- szczypta soli
Dodatki:
- 1 łyżka cukru pudru
- cytryna
- świeże borówki, maliny, jeżyny itp. (Jak nie macie świeżych owoców to wystarczy dżem, mrożone owoce, albo po prostu cukier puder)
- Świeże owoce wrzucamy do miski i posypujemy jedną łyżką cukru pudru i sokiem z cytryny . Odstawiamy na bok.
- Do drugiego dużego naczynia wlewamy mleko, jajko, olej i razem mieszamy. Następnie dosypujemy mąkę i cukier puder, a na koniec dodajemy rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Rozgrzewamy olej na patelni. Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy na średnim ogniu po 1 - 1 i 1/2 minuty z każdej strony.
- Podajemy z owocami, cukrem pudrem lub dżemem.
Tradycyjne racuchy, ale w wersji z mlekiem migdałowym, więc w sam raz dla wszystkich tych co nie piją krowiego mleka. Mleko migdałowe jest też słodsze i delikatniejsze od krowiego co też da się wyczuć w smaku ciasta.
Co do samych dodatków, ja bardzo lubię świeże owoce, więc racuchy podałam po prostu z mieszanką owoców, bez cytryny i curku pudru. Jednak owoce przygotowane tak jak w przepisie powyżej robią się trochę bardziej jak z syropu, więc jest to też ciekawa opcja. Jeśli nie macie dostępu do świeżych owoców, a wiem, że to może być problem w Polsce w zimie, możecie użyć owoców mrożonych, dżemu, konfitur, albo po prostu samego cukru pudru.
Konrad
Konrad
Almond Milk Pancakes
- 1tbsp icing sugar
- 150ml almond milk
- 1 egg
- 50ml oil
- 125g wholemeal flour
- 50g raisins
- pinch of salt
Additional Ingredients
- 1tbsp icing sugar
- lemon
- fresh berries of all sorts (or just more icing sugar, or jam, or whatever you like)
Recipe
- If we have fresh berries, put them in a bowl, dust with icing sugar, sprinkle with lemon juice and set aside.
- Take a separate large bowl. Put the milk, egg and oil in and mix. Next add the flour and icing sugar - mix. Then, add the raisins and mix thoroughly.
- Heat a little oil on a pan. Spoon pancake-sizes of mixture onto pan, and fry on each side for 1 - 1 1/2 minutes.
- Serve with fruits, jam, more icing sugar, or anything you like.
I think it serves well to say this was gone within 20 minutes of being made... And that is only because I had to wait 19 minutes before Emilia let me eat them.
The almond milk is quite nice, and you can change the 'side' when you make them again. I like the fresh fruit though. And, of course, you can make LOADS. And we will next time. The pancakes are very soft, and almost melt in your mouth. Delicious.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz