Pilaw z kurczakiem i warzywami
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 2 małe cebule, posiekane w kostkę
- 3 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 4 łyżki pasty curry
- 180 g suchego ryżu basmati (może być pełnoziarnisty)
- 600 ml bulionu z kurczaka
- 300 g kalafiora i brokułów, drobno pokrojone
- 200 g młodego szpinaku
- sól i pieprz
1. Podgrzewamy olej w dużej, głębokiej patelni. Następnie podsmażamy na nim cebulę przez około 5-6 minut aż zmięknie. Dorzucamy kawałki kurczaka i podsmażamy przez kolejne kilka minut, aż będzie zarumieniony z każdej strony. Kolejno dokładamy pastę curry i ryż. Mieszamy wszystko dokładnie i podsmażamy przez kolejną minutę.
2. Na patelnię wlewamy około 100-200 ml bulionu. Dokładamy warzywa. Czekamy aż ryż wchłonie bulion i dolewamy następną jego porcję. Po około 10 minutach wlewamy kolejną porcję bulionu i na patelnię dorzucamy szpinak. Przykrywamy patelnię na kolejne 10 minut, co jakiś czas sprawdzając czy bulion się wchłonął i czy trzeba dolać następną porcję, do czasu aż bulion się skończy, a ryż zmięknie.
3. Gdy cały bulion się wchłonie mieszamy wszystko dokładnie i doprawiamy solą i pieprzem.
Pilaw to nazwa potrawy pochodzącej z kuchni wschodniej. Zwykle była to baranina z ryżem gotowanym w bulionie z dodatkiem korzeni i mocnych przypraw. Obecnie wykorzystuje się do jego przygotowania również wołowinę, albo drób.
To prosta wersja tej potrawy, gotowana tylko w jednym garnku, w której funkcje wszystkich przypraw spełnia głównie curry, pieprz i sól.
W czasie gotowania najlepiej będzie jeśli co jakiś czas będziemy sprawdzać czy ryż już zmiękł i w razie czego przygotujemy trochę więcej bulionu, żeby gotować go chwilę dłużej.
Długie gotowanie podsmażonego kurczaka w bulionie sprawia, że mięso jest bardzo delikatne, ale nie bez smaku jak to często zdarza się gdy gotujemy mięso drobiowe.
Możemy eksperymentować i zamiast mięsa z piersi kurczaka dodać ciemne mięso z udek kurczaka albo inne rodzaje warzyw. Ja na koniec gotowania dodałam jeszcze mrożonego groszku, ale myślę, że bardzo dobrze będzie też smakować z marchewką itp.
Konrad
Pilau Rice with chicken and vegetables
Ingredients
- 1tbsp sunflower oil
- 2 small onions, diced
- 3 chicken breasts, diced
- 4tbsp curry paste
- 180g dry basmati rice (can be brown)
- 600ml chicken stock
- 300g cauliflower and broccoli florets, diced
- 200g baby spinach
- salt & pepper
Recipe
- Heat the oil in a large and deep pan. Put the onion in and fry until soft (around 5-6 minutes). Add chicken and fry for another couple minutes - until golden all around. Next add the curry paste and rice (in that order). Mix thoroughly and heat for a further minute.
- Add around 100ml-200ml of stock. Next add the vegetables. Wait until the stock is absorbed by the rice and add another 200ml. Cover. After about 10 minutes add another portion and add the spinach. Every few minutes check if the stock has been absorbed and keep adding until all the stock is gone and the rice is tender.
- Mix thoroughly, season well with salt and pepper, and serve!
While this one looks a little annoying to make (add, wait, stare, add, wait, stare, add something else, wait, stare) - it is all in a single pan! Preparation might take 15-20 minutes, but once ready you can feel like in a tv show as everything is downhill from there!
The flavour is very nice as well - essentially the curry paste acts as a number of seasonings. But with a dish like this, you can easily substitute the curry paste with something else. Or a number of something elses :P
This is a great work lunch, and you can make enough to last 3 working days if you will last eating the same thing for 3 lunches straight :) If you do make this amount, make sure there is enough space in the fridge to keep a large pan/bowl!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz