Muzyka

wtorek, 10 września 2013

Makaron z cukinią, chilli i czosnkiem/ Courgettes, garlic and chilli pasta

Emilia

Makaron z cukinią, chilli i czosnkiem



Składniki na 2 porcje:
  • 200 g makaronu linguine
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 duże cukinie (albo 4 małe), pokrojone w paski
  • 1 świeża papryczka chilli pokrojona w paseczki (4 małe suszone chilli, pokruszone na płatki)
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1/2 cytryny
  • świeżo starty parmezan
  • sól i pieprz
  1. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
  2. W międzyczasie podgrzewany oliwę na patelni i podsmażamy na niej cukinię, razem z chilli i czosnkiem. Smażymy do czasu aż cukinia zmięknie i zbrązowieje. Doprawiamy solą i pieprzem
  3. Makaron nakładamy na dwa talerze. Na makaron nakładamy porcje cukinii, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy świeżo startym parmezanem.



Dość szybki w przygotowaniu i prosty przepis jeśli znudziły nam się już inne przepisy na makaron i nie przeszkadza nam brak mięsa. Jeżeli nie lubimy ostrych dań, możemy użyć tylko połowę chilli, albo zastąpić je innymi przyprawami. Najlepiej jednak by były one wyraziste w smaku, bo inaczej cukinia może być mdła. 




Ja cukinię 'kroję' za pomocą obieraczki do warzyw. Jest to bardzo szybki sposób jeśli chcemy by paski były bardzo cienkie, a przez to smażyły się o wiele szybciej niż grubsze, krojone nożem.

PS. Wszystkich zaniepokojonych moim zdrowiem, pragnę uspokoić - zjadłam ten makaron razem z pieczoną piersią kurczaka. Więc owszem, jest to przepis nie zawierający mięsa i wegetariański, ale to nic nie znaczy. Nadal jestem mięsożerna.
Konrad

Zucchini, Garlic and Chilli Pasta



Ingredients
  • 200g linguine pasta
  • 1tbsp olive oil
  • 2 large zucchini (or 4 small ones), striped
  • 1 large fresh chilli pepper, striped (or 4 small dried chilli, sliced finely)
  • 2 garlic cloves, crushed
  • 1/2 lemon
  • Freshly grated parmesan
  • salt and pepper
Recipe
  1. Cook pasta according to packet instructions
  2. In the meantime, heat the oil in a pan. Lightly fry the zucchini, pepper and garlic - until the pepper softens and browns slightly. Season to taste.
  3. Put pasta into two bowls, top with the mixture from the pan, and sprinkle with the parmesan.

This is a very simple dish to make, with only a pot and a pan needed - and in this form its intended for two. The zucchini work very well with the chilli and garlic, and pasta and garlic are like brothers in arms on my plate - always work well! Its not meaty, but prawns are a nice add-on should you want something extra in there.
White wine is a standard for such a meal as far as drinks go.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz