Muzyka

niedziela, 19 maja 2013

Kokosowa sałatka z kuskusem/ Coconut salad with couscous

Emilia

Kokosowa sałatka z kuskusem



Składniki:

  • 350 g gotowego kuskusu
  • 75 g suszonych moreli, pokrojonych w paseczki
  • pęczek szczypiorku, drobno posiekany
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól i pieprz
  • liście mięty do dekoracji
Dressing:
  •  1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki świeżego soku pomarańczowego
  • 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka klarownego miodu
  • 2 łyżki świeżych liści mięty, drobno posiekanych
  1. Mieszamy w dużej misce przygotowany kuskus, suszone morele, szczypiorek, wiórki kokosowe i cynamon.
  2. W oddzielnym naczyniu mieszamy składniki dressingu.
  3. Mieszamy sałatkę z dressingiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
  4. Odstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem dekorujemy liśćmi mięty.

Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu sałatka, musimy pamiętać jedynie o tym by przed podaniem wstawić ją na chociaż godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki najlepiej spróbować jej i w razie potrzeby doprawić, dodatkową porcją dressingu, albo po prostu solą i pieprzem.


Tą sałatkę robiłam wielokrotnie, sprawdza się dobrze na wszelkiego rodzaju przyjęciach i imprezach. Ma ciekawy ostro- słodki smak i nadaje się też dla osób które nie jadają mięsa.


Konrad

Coconut salad with couscous


Ingredients

  • 350g cooked couscous
  • 75g dried apricots, cut into thin stripes
  • handful of parsley, finely shredded
  • 2tbsp coconut shreds
  • 1tsp cinnamon powder
  • salt and pepper
  • mint leaves to decorate
Dressing

  • 1tbsp olive oil
  • 2tbsp freshly squeezed orange juice
  • 1/2 tbsp grated orange peel
  • 1tsp wholegrain mustard
  • 1tsp clear honey
  • 2tbsp fresh mint leaves, shredded
Recipe

  1. In a large bowl, mix the cooked couscous, died apricots, parsley, coconut shreds and cinnamon.
  2. In a separate bowl mix all the dressing ingredients.
  3. Mix the dressing with the salad ingredients, adding salt and pepper to taste.
  4. Place in fridge for at least 1 hour. Serve decorated with mint leaves.
Much like most quick and simple salads, this one is also best served cold. Make sure after you finish it, cool it in the fridge for an hour or so before serving. It's a good addition to many main courses (especially Lamb!) - and most of us should be able to make this work quickly.



Its has been in our house many a time, and probably will visit again! :) I was wondering, as we are making more and more salads, maybe it will be time for a simple "salad" section on the blog? To have the recipes in one place in case you want a salads, but are just not sure which one...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz