Hot-smoked salmon with creamy pasta and pine nuts
Ingredients
- 600g penne or any other short pasta
- 100ml white wine
- 142ml double cream
- 2tbsp grated parmesan
- 450g hot-smoked salmon, skin removed and flaked (possible to use non-smoked salmon fillets, just oven bake them first!)
- 85g pine nuts, to sprinkle
Recipe
- Cook pasta according to packet instructions
- Meanwhile, bring wine to the boil in a large frying pan (if pan is too large, add a little more wine to coat the bottom), then simmer for 1 minute. Reduce heat, stir in the cream and season well.
- When the pasta is cooked, drain and immediately tip into the frying pan with the sauce. Add the parmesan and flaked salmon pieces, and gently mix together. Sprinkle with pine nuts before serving.
Hullo! This is a really nice meal for work, and very simple to make for 2 days. 1 pan and 1 pot needed only - if pan is the right size, use it to store in fridge for the night. Make sure you do this after the meal cools a bit. Do not put hot food in the fridge. That would be just silly. And WRONG. Feel free to serve this with a small side of salad btw, that sounds like a good idea to me.
I have to say, this is a dish I would not only be happy to have at work, but would also serve to guests. Simplicity, very little cleaning, very tasty. The magic is really in the seasoning, but that is something I cannot advise on. A little salt and pepper, and see what you want to use apart from that. Lemon juice? Garlic? Up to you. You would be surprised how many things work nicely with the cream and wine!
Emilia
Sama nie wiem co tutaj napisać. Nazwa dania mówi sama za siebie - jest pyszne. I nie ma nic wspólnego z dietetycznym daniem. Może oprócz łososia, który w sumie jest tłusty, ale jest zdrowy. Więc średnio dietetycznie, ale zdrowo. I pysznie. I przy tym pozostaniemy.
To ciekawa odmiana jeśli ktoś ma ochotę na łososia, ale znudził mu się standardowy filet w stu różnych odmianach.
Co do samej śmietany, my użyliśmy angielskiego double-cream, której polskim odpowiednikiem jest chyba śmietana tortowa. Ale myślę że sprawdzi się równie dobrze taka o mniejszej zawartości tłuszczu. W końcu to ma być głównie sos do makaronu, nie musi być bardzo, bardzo gęsty. Może być tylko troszkę gęsty.
Jako dodatek idealnie pasuje sałatka z zielonego ogórka pokrojonego w słupki i liści młodego szpinaku, polanego odrobiną soku z cytryny i z solą i pieprzem.
Emilia
Łosoś z makaronem w kremowym sosie i orzeszkami pinii
- 600 g penne lub innego drobnego makaronu
- 100 ml białego wina
- 145 ml gęstej śmietany
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 450 g filetu z łososia, bez skóry i pokrojonego w drobniejsze paski (wędzonego, lub upieczonego wcześniej w piekarniku)
- 85 g orzeszków pinii
- Gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu.
- W międzyczasie podgrzewamy wino na patelni, aż do wrzenia i zostawiamy na około jedną minutę. Zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę i przyprawy.
- Gdy makaron się ugotuje, odsączamy go z wody i od razu przekładamy na patelnię z sosem. Dodajemy parmezan i łososia i mieszamy z makaronem. Przed podaniem danie posypujemy orzeszkami pinii.
Sama nie wiem co tutaj napisać. Nazwa dania mówi sama za siebie - jest pyszne. I nie ma nic wspólnego z dietetycznym daniem. Może oprócz łososia, który w sumie jest tłusty, ale jest zdrowy. Więc średnio dietetycznie, ale zdrowo. I pysznie. I przy tym pozostaniemy.
To ciekawa odmiana jeśli ktoś ma ochotę na łososia, ale znudził mu się standardowy filet w stu różnych odmianach.
Co do samej śmietany, my użyliśmy angielskiego double-cream, której polskim odpowiednikiem jest chyba śmietana tortowa. Ale myślę że sprawdzi się równie dobrze taka o mniejszej zawartości tłuszczu. W końcu to ma być głównie sos do makaronu, nie musi być bardzo, bardzo gęsty. Może być tylko troszkę gęsty.
Jako dodatek idealnie pasuje sałatka z zielonego ogórka pokrojonego w słupki i liści młodego szpinaku, polanego odrobiną soku z cytryny i z solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz