Beef steaks with ginger, and pineapple & pepper relish
Ingredients
- 4 thin beef steaks
- 2tsp white wine
- 2,5cm piece of fresh ginger root, cut into very small pieces
- 1 garlic clove, crushed
- 1tsp ground chilli
- 1tsp vegetable oil
- salt and pepper
To serve
- Freshly cooked egg noodles
- 6 salad onions, cut into thin strips
Relish
- 225g fresh pineapple
- 1 small red pepper
- 1 dried chilli pepper, cut into very small pieces
- 2 tbsp light soy sauce
- 1tsp ground ginger
Recipe
- Remove any excess fat from the steaks, flatten into 1cm thick pieces. Seasoned with salt and pepper, place into shallow dish.
- Mix the white wine with the fresh ginger, garlic and chilli. Pour over the meat, cover, and let marinate for 30 minutes in the fridge.
- Meanwhile, prepare the relish. Cut pineapple into 1cm cubes and put into bowl. Deseed the red pepper and cut into small pieces - similarly with the chilli. Put the cut pieces into the bowl, together with light soy sauce and ground ginger. Cover and cool.
- Heat oil in grill pan, and place steaks in - pushing down to make sure they heat evenly. Fry on medium heat for 5 minutes on each side.
- Drain fat off using paper towel, and serve with salad onions, relish, and noodles.
This may seem like a slightly more complicated meal, but the steps and extremely simple. The relish is easy to make (essentially cut and mix), the noodles are a no-brainer (make sure that when you drain the water you add some soy sauce to the and toss them a bit - improves the flavour massively). All you are really making is the meat! And steak is good. I had three.
For those of you interested in that kind of thing, this also happens to be a very light meal (unless of course you have 3 steaks instead of 1). Also, if you think about it, its simple to make for a larger dinner if you have guests over. The relish scales up easily, all you are really limited by is pan space. But then again, that is always a concern if making food for 6/7 or more.
If less inclined about the 'lightness' of the meal, keep the fat on. And maybe fry them on higher heat but for shorter to keep more of the juices in there.
Emilia
Składniki na 4 porcje:
Wbrew pozorom, ta potrawa wcale nie jest tak skomplikowana na jaką wygląda. Składników może i jest dużo i mamy kilka rzeczy do przygotowania, ale samo przygotowanie jest wyjątkowo proste. Mimo krótkiego marynowania, steki zachowują smak zalewy w której były marynowane, a dodatki pasują do siebie idealnie.
Emilia
Wołowina z imbirem, ananasem i chilli
Składniki na 4 porcje:
- 4 kotlety wołowe (z części krzyżowej, polędwicy lub stek)
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- 2,5 cm kawałek świeżego korzenia imbiru, drobno posiekany
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- 1 łyżeczka mielonego chilli
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- sól i pieprz
Do podania:
- chiński makaron jajeczny
- 6 cebulek dymek, pokrojonych w cienkie paseczki
Relish:
- 225 g świeżego ananasa
- 1 mała czerwona papryka
- 1 suszona papryczka chilli, pokrojona w drobne paski
- 2 łyżki sosu sojowego light
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- Z mięsa odkrajamy zbędny tłuszcz i rozbijamy tak by kotlety miały nie więcej niż 1 cm grubości. Posypujemy solą i pieprzem z obu stron i wkładamy do płytkiego naczynia.
- Mieszamy wino ze świeżym imbirem, czosnkiem, mielonym chilli i zalewamy nim mięso. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki i marynujemy około 30 minut.
- Aby przygotować relish obieramy i drobno kroimy ananasa. Usuwamy nasiona z papryki i chilli i kroimy w drobną kostkę. Wszystko mieszamy razem w misce razem z sosem sojowym i mielonym imbirem. Przykrywamy i odstawimy do lodówki do schłodzenia.
- Rozgrzewamy olej na patelni grillowej i kładziemy na niej steki, dociskając mięso tak żeby dokładnie dotykało dna patelni. Smażymy na średnim ogniu około 5 minut z każdej strony.
- Mięso osączamy ze zbędnego oleju papierowym ręcznikiem i podajemy z posiekana cebulką, makaronem i relish'em z ananasa.
Wbrew pozorom, ta potrawa wcale nie jest tak skomplikowana na jaką wygląda. Składników może i jest dużo i mamy kilka rzeczy do przygotowania, ale samo przygotowanie jest wyjątkowo proste. Mimo krótkiego marynowania, steki zachowują smak zalewy w której były marynowane, a dodatki pasują do siebie idealnie.
Gdy przygotowujecie chiński makaron jajeczny nie zapomnijcie o polaniu go odrobiną sosu sojowego po ugotowaniu. To bardzo prosty sposób na doprawienie go.
Przyznam, że szukałam polskiej nazwy na relish, ale nie znalazłam nic co by miało sens, lub oddawało to czym naprawdę 'relish' jest. Wywodzi się on z Indii i jest tradycyjnym dodatkiem do potraw składającym się głównie z owoców i warzyw w zalewie i z przyprawami, które mają współgrać ze smakiem głównego dania. Jednym z przykładów jest choćby chutney, ale relish można też przygotować ze świeżych składników, jak przy opisanym przez nas daniu.
W tej wersji steki są daniem dość lekkim i zaryzykowałabym stwierdzenie, że dietetycznym. Nie ma na nich tłuszczu, a czerwone mięso jest świetnym źródłem żelaza i innych mikroelementów, szczególnie dla osób, które dużo się ruszają.
Jeśli jednak wolicie mniej lekkie dania nie obcinajcie całego tłuszczu z mięsa, lub smażcie je krócej i na wyższym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz