Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i pesto
Składniki na 4 porcje:
- 400 g makaronu penne
- 200 g tuńczyka w oleju
- 190 g (1 słoik) pesto z bazylii
- 100 g żółtego sera (np. Cheddar), startego na tarce
- 250 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych w połówki
- świeży rozmaryn
- Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu
- W międzyczasie do miski wrzucamy tuńczyka i pesto i dokładnie mieszamy. W trakcie mieszania dokładamy 1/3 sera i pomidorki.
- Włączamy piekarnik na 250 C.
- Osuszamy makaron i mieszamy razem z pesto i tuńczykiem w dużym żaroodpornym naczyniu. Posypujemy pozostałym serem, rozmarynem i pieczemy około 3 minut, aż ser się stopi.
Prostsza bo jedyną rzeczą którą trzeba ugotować przed włożeniem zapiekanki do piekarnika jest makaron. Szybsza z podobnych powodów plus potrzebuje jedynie 3 minut w piekarniku a nie 10. No i nie ma w niej mąki i mleka, co również powinno niektórych ucieszyć. Za to jest pesto. Niekoniecznie trzeba używać pesto z bazylii, można wykorzystać inne smaki, jak na przykład to z suszonych pomidorów.
Jest to na tyle prosty i szybki przepis, że robiłam go już kilkukrotnie kiedy przyjeżdżali do nas goście, albo kiedy nie miałam czasu na gotowanie czegoś bardziej skomplikowanego Za każdym razem całość znikała niemal tego samego dnia.
Konrad
Konrad
Cheesy Tuna Pesto Pasta
Ingredients
- 400g penne
- 200g tuna in oil
- 190g (1 small jar) basil pesto
- 100g cheddar, grated
- 250g plum/cherry tomatoes, halved
- Fresh rosemary
Recipe
- Cook pasta according to packet instructions
- Meanwhile, put pesto and tuna into a bowl and mix thoroughly. Halfway through mixing, add 1/3 of the cheese and the tomatoes
- Set oven to 250C
- Drain pasta and mix with tuna and pesto, in a large oven-safe dish. Mix with remains of cheese and rosemary. Bake for 3 minutes until cheese has melted.
This is an incredibly simple dish to make, and can scale upwards only limited by the size of your casserole dishes. Easy to exchange tuna with chicken or add certain vegetables that you like a lot (broccoli?), so its something to base your own ideas on!
If so inclined, make sure you add some pepper and salt before baking to season to your taste! I happen to be a rather serious fan of basil pesto, still from my day living in Aldgate East (basil pesto, cheese, penne - this was the basic meal of life), so this fits perfectly with my personal ethos. Big fan.
More dishes coming very soon. :)
Om nom nom
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz