Spaghetti z rukolą i mięsem z kraba
Składniki na 2 porcje:
- 300-350 g pełnoziarnistego spaghetti
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 czerwone papryczki chilli, drobno pokrojone
- starta skórka i sok z 1/2 cytryny
- 200 g mięsa z kraba (czerwonego i białego)
- 100 g świeżej rukoli
- świeżo starty parmezan
- pieprz
- Gotujemy spaghetti według instrukcji na opakowaniu.
- Podgrzewamy oliwę z oliwek na patelni i podsmażamy skórkę z cytryny i chilli przez około 1 minutę. Po tym czasie dodajemy mięso z kraba, sok z cytryny i rukolę i podsmażamy przez kolejne 1-2 minuty.
- Zdejmujemy patelnię z ognia. Ugotowany makaron mieszamy z rukolą i mięsem.
- Podajemy posypane świeżo startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Jedynym problemem może być tu znalezienie mięsa z kraba. Ja w zwykłym sklepie w Polsce znalazłam je tylko raz. Zwykle sprzedawane są w puszkach, jak mięso z tuńczyka.
Mięso kraba jest bardzo delikatne, szczególnie to białe. Czerwone jest nieco ostrzejsze, ale oba bez przyprawienia mogą wydawać się dosyć mdłe. Jeśli uda wam się znaleźć mięso z kraba, do przepisu można wykorzystac równie dobrze samo czerwone, albo samo białe, po prostu moga potrzebować nieco mocniejszego doprawienia za pomocą soli, pieprzu, lub większej ilości chilli.
Konrad
Crab and Rocket Spaghetti
- 350g wholegrain spaghetti
- 2tbsp olive oil
- 1-2 red chilli peppers, cut into small pieces
- grated peel and juice of half a lemon
- 200g crab meat (white and red)
- 100g fresh rocket
- freshly grated parmesan
- pepper
Recipe
- Cook spaghetti according to packet instructions
- Heat oil in pan and lightly fry the grated peel and chilli for about 1 minute. Then add the crab meat, lemon juice and rocket, and fry for a further 1-2 minutes.
- Remove pan from heat and mix in the spaghetti thoroughly.
- Serve sprinkled with grated parmesan and a bit of pepper.
This is lightning fast, and can all be made while the spaghetti boils... Make sure you get your water to the boil before beginning the rest of the process on the pan. Timing seems to be key with this dish.
It was a slightly different meal, I haven't had crab meat for quite some time. You can almost taste the sea when eating it, its brilliant! It is important to remember you need both white and red meat for this, as I have been told that alone they would require quite a bit of extra seasoning. Just remember the 5 flavours rule! Anything more than this, and they blend in - most probably making you loose the most delicate one.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz