Konrad
Sweet Sesame chicken
Ingredients
- 2 tablespoons soy sauce
- 1 tablespoon dry sherry
- 2 tablespoons wholegrain flour
- 2 tablespoons cornflour
- 2 tablespoons water
- 1/4 teaspoon baking powder
- 2 teaspoons sesame oil
- 1/4 teaspoon baking soda
- 4 (5 ounce) skinless, boneless chicken breast halves, cut into 1-inch cube
- 1 quart vegetable oil for frying
- 1/2 cup water
- 1 cup chicken broth
- 1/4 cup distilled white vinegar
- 1/4 cup cornflour
- 1/2 cup white sugar
- 2 tablespoons soy sauce
- 2 tablespoons sesame oil
- 1 teaspoon balti paste
- 2 tablespoons toasted sesame seeds
- 150g dry brown rice
Directions
Todays special, stolen straight from the famous allrecipes.com, is a Sesame Chicken on rice in a nicely sweet sauce. It caught my eye, as I wasn't in the mood for a dry lunch, and just one look at the amount of sauce made told me - this is it!
The original author of the recipe points out "its not as hard to make as the ingredients make it seem". True. most of the ingredients are mixed in two places and that's that. Not a dish for clean cooks I might add. Give yourself about an hour if you cook like I do, to be honest.
Now, off to my personal experience of making this very nice dish. The sauce was simple. Smells a little sharp, but tastes absolutely fantastic. Possibly my favourite chinese dish sauce from now on (sweet is good in my books), which I plan to use again. The marinate was also quite easy, which immediately makes this dish quite simple. And it makes amateur cooks feel like cuisine kings (it has a lot of ingredients which amateur cooks would never have even heard of and is oriental, which is apparently difficult to make more often than not).
Now for a bit of honesty. I added too much salt on my first batch of rice, effectively ruining it. Then, I roasted the sesame seeds for too long (TWICE!!). Lesson for the future - get your act together Konrad.
Once on the plate, like mentioned above, it was epic. Well... I exaggerate a tad. The chicken marinated quite nicely and fit very well with the sweet sauce (with the sherry slightly pushing through the overall flavour) and brown rice. I suggest adding some vegetables (fried carrot, steamed sugarsnap peas) to get those minerals. I have a feeling Emilia will have more of an impartial opinion, as the cook tends to either hate his work or love it. I suppose you see which category I fit in.
Should you make this yourselves, let us know how it went!
Emilia
Sezamowy kurczak w słodkim sosie
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sherry
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki wody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 piersi kurczaka, pokrojone w paski
- 1 łyżka oleju
- pół szklanki wody
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1/4 szklanki białego octu winnego
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- pół szklanki białego cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka pasty Balti
- 2 łyżki prażonych nasion sezamu
- 150g brązowego ryżu
- Podgrzać olej na patelni.
To co będzie na dzisiejszy obiad, Konrad utrzymywał przede mną w tajemnicy. Chociaż myślę, że sam nie wiedział co zrobi, aż do czasu kiedy zdecydował się robić obiad. W każdym razie, po powrocie z siłowni i basenu, zostałam uraczona całkiem ciekawie wyglądającym kurczakiem, o azjatyckim charakterze wyczuwalnym już z daleka.
Przyznam, że jest to danie, którego nie powstydziłaby się niejedna chińska restauracja. Ma bardzo zdecydowany smak, chociaż dla mnie zdecydowanie zbyt słodki - ujęłabym temu przynajmniej 1/2 cukru, który jest w przepisie Konrada. Jednakże, nie można przywiązywać sie do mojego komentarza zbyt mocno, bo ja w ogóle nie przepadam za zbyt słodkimi rzeczami. To, że danie było słodkie, sprawiło jedynie, ze zjadłam go trochę mniej, ale zjadłam z przyjemnością.
Co do samego przygotowania, to tym co mieli by ochotę, wykorzystac przepis podpowiem, że pasta Balti to odmiana pasty curry i myślę, że jakakolwiek pasta curry zastąpi ją idealnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz