Muzyka

piątek, 30 września 2011

One-Pan Prawn Brown Rice/ Krewetki z brązowym ryżem

Konrad


One-Pan prawn brown rice recipe





Ingredients

  • 2 tbsp Balti carry paste (Most other curry pastes should be fine)
  • 1 small onion, finely chopped
  • 200g dry brown rice
  • 500ml chicken stock from cube
  • 200g pack cooked & peeled prawns
  • Cupful frozen peas
  • 1 red chilli (We only had dried chillies and it worked)
  • Lemon wedges to serve
  • I will add that the original recipe had a handful of choriander leaves, which I do not use as I am not a fan. Not a fan at all.

  1. Heat a large pan and dry fry the paste with the chopped onion for 4-5 minutes until onion softens.
  2. Add the rice and stir to coat it in the curry paste. Add the stock and bring to boil.
  3. Cover the pan and turn heat to low. Simmer the rice for 14-18 minutes until all the liquid is absorbed and the rice is cooked.
  4. Stir in the prawns, peas and chilli. Heat on very low for 5-8 minutes.
  5. Serve with lemon wedges.

Today: Very clean lunch. I like my prawns, and yet I haven't had the chance to enjoy them for a while, so I decided to go with them. Brown rice is an alternative to pilau, but both are just fine. Brown is meant to be healthier though. As you could probably tell from the recipe, its a one-pan job, so its definitely on the clean side.

The final product was quite spicy, even by Emilia's standards, so it turned out to be rather piping hot for the delicate taste-buds that I have. But it was worth it, just make sure you have either bread or cold water standing by. Its an excellent dish, and can be kept hot for a long time, so don't worry about perpfect timing with guests! All in all, I like its simplicity and ease of cleaning. As well as the taste, of course.

Emilia

Krewetki z brązowym ryżem



  • 2 łyżki pasty Balti ( lub jakiejkolwiek innej pasty curry)
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
  • 200 g suchego brązowego ryżu
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 200 g obranych i ugotowanych krewetek
  • szklanka mrożonego groszku (może być z puszki)
  • 1 papryczka chilli 
  • cząstki cytryny do podania
  • liście kolendry. ( ale Konrad ich nie dodał, bo nie lubi)

  1. Na gorącej patelni podgrzać pastę curry razem z cebulą, przez 4-5 minut, aż cebula zmięknie.
  2. Dodać ryż i wymieszać z pastą curry. Dolać bulion i podgrzać, do momentu kiedy zacznie wrzeć.
  3. Przykryć patelnie i zmniejszyć ogień. Gotować ryż przez 14-18 minut, aż ryż wchłonie bulion. 
  4. Dorzucić do patelni krewetki, zielony groszek i chilli. Podgrzewać na małym ogniu przez 5-8 minut. 
  5. Podawać z cząstkami cytryny.
To kolejne bardzo proste danie, a mimo to naprawdę smaczne. Dawno żadne z nas nie robiło obiadu z krewetkami, więc była to miła odmiana od kurczaka i kupowanego na mieście sushi. 
Przyjemnym zaskoczeniem była też ostrość dania - Konrad zazwyczaj preferuje smaki łagodniejsze, więc nie spodziewałam się, że zrobi coś co zawiera w sobie pastę curry i chilli. Jak dla mnie, świetne połączenie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz