Muzyka

poniedziałek, 26 września 2011

Frittata serowa z kurczakiem i warzywami/ Cheese, chicken and vegetable Frittata

Emilia


Kolejny obiad z serii "O boże! Nie mam czasu". Przygotowanie go to jakieś 30-40 minut.
Ostrzegam, że jest to prawdziwa bomba białkowa, więc jak ktoś nie jest po treningu, albo nie jest mięsożerny jak ja, może sobie darować kurczaka w przepisie ( ja byłam i po treningu, i jestem mięsożerna- brak mięsa w którymkolwiek z trzech posiłków kończy się głodem, wnerwieniem i końcem świata).

Frittata serowa z kurczakiem i warzywami


  • 4 pomidory
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oliwy
  • 2 garści liści młodego szpinaku
  • 2 całe jaja
  • 4 białka jaj
  • 1 pierś kurczaka
  • 3/4 szklanki startego cheddara
  • listki świeżej bazylii
  • pieprz i sól


  1. Dwa pomidory kroimy w kostkę, a dwa w plastry. Zgniatamy ząbek czosnku. Kroimy kurczaka w plastry.
  2. Rozgrzewamy łyżeczkę oliwy w patelni lub rondlu nadającym się do użycia na kuchence, jak i w piekarniku (z metalowymi rączkami). Wrzucamy czosnek, pomidora pokrojonego w kostkę i posypanego sola i pieprzem kurczaka. Smażymy przez około 2-3 minuty.
  3. Dorzucamy szpinak i dusimy wszystko razem przez następne 3-4 minuty, po czym zestawiamy naczynie z kuchenki i lekko ostudzamy.
  4. Włączamy piekarnik i nastawiamy na 200 C.
  5. Mieszamy w misce jajka z białkami jaj i startym na tarce cheddarem. Do miski dorzucamy zawartość patelni/rondla i wszystko razem mieszamy.
  6. Wymieszane warzywa, kurczaka i jajka wlewamy z powrotem na patelnie i podgrzewamy na małym ogniu około 1-2 minut, po czym wstawiamy naczynie na najwyższą półkę piekarnika i pieczemy około 10 minut.
  7. Na ostatnie kilka minut, przestawiamy piekarnik na funkcję w której jest dodatkowe podgrzewanie od góry. Gdy frittata zarumieni się, wyjmujemy ją z piekarnika (nie zapomnijcie o ścierce, albo kuchennej rękawicy).
  8. Podajemy z plasterkami pomidora, listkami bazylii i świeżym pieprzem.



Konrad


Cheese, chicken and vegetable Frittata

Ingredients


  • 4 tomatoes
  • 1 garlic clove
  • 1 tsp olive oil
  • 2 handfulls baby spinach leaves
  • 2 eggs
  • 4 egg whites
  • 3/4 cup shredded cheddar (strength 3)
  • A few basil leaves
  • 1 chicken breast
  • Salt & Pepper

  1. Heat oven to 200C.
  2. Cut two tomatoes into small cubes, two into stripes. Cut chicken breast into stripes. Season chicken.
  3. Heat olive oil on oven-friendly frying pan. Add tomatoes, chicken, and crushed garlic. Fry for 2-3 minutes.
  4. Add spinach and leave together for 3-4 minutes. Set everything aside and let cool slightly.
  5. Mix cheddar, egg whites and eggs in bowl. Add the spinach, cubed tomatoes, garlic and chicken and mix thoroughly.
  6. Pour mixture back onto frying pan and heat lightly for 1-2 minutes. Next, place on the top shelf in oven and leave for 10 minutes.
  7. For the final two minutes, add top-grill function in oven. When frittata is lightly browned on top, take out of oven (Don't forget gloves!!!!!)
  8. Serve with basil leaves, pepper and sliced tomato.

Emilia's frittata. Doesn't get much more proteiny and worky-outy than this. Chicken with egg whites? Spinach? Whoa! But don't be fooled. While the taste remains quite delicate, the tomatoes and basil easily dominate. It's easy to find dishes where basil dominates, but to have the slices of tomato create much of the flavour? Not common. Not common at all. And surprisingly good. I say this as a person who ate 3/4 of the whole thing, so I can vouch for the taste. Rather easy to make and quick to clean up. It doesn't have flour, so its not quite an omelette, but considering the amount of protein in this meal you could even eat it as a work-out breakfast... Then again, I'm no dietician. I just like good food. And this is good food.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz