Składniki na 4 porcje:
- 100 g majonezu
- 1 łyżka kaparów
- 2 anchois, 1 pokrojony w cienkie kawałki
- 80 g puszka tuńczyka w oleju, odsączona z nadmiaru oleju
- sok z połowy cytryny
- 400 g usmażonego/upieczonego mięsa z kurczaka, pokrojonego w mniejsze kawałki
- 100 g rukoli
- 100 g liści sałaty
- Miksujemy razem majonez, większość kaparów, tuńczyka, 1 anchois i większość soku z cytryny, dopóki tuńczyk nie będzie całkowicie zmiksowany z majonezem. Doprawiamy pieprzem i solą razem z sokiem z cytryny jeśli jest taka potrzeba. Jeśli sos jest za gęsty możemy dodać odrobinę wody.
- Mieszamy razem mięso z rukolą i sałatą. Polewamy wszystko sosem i dodajemy pozostałe kapary i pokrojone na mniejsze części anchois.
- Podajemy z tostami.
To trochę cięższa sałatka, ze względu na majonez. Ale też właśnie dzięki sosowi bazującemu na majonezie jest bardzo smaczna i bez problemu można się najeść i małą porcją.
Niestety trzeba użyć blendera, albo innego robota kuchennego, żeby wszystko zmiksować, ale dla słono- pikantnego smaku tego dania naprawdę warto.
Tonnato jest klasyczną włoską potrawą i sprawdza się doskonale jeśli macie jakieś resztki kurczaka, albo indyka z obiadu i nie wiecie co z nimi zrobić.
Konrad
Chicken Tonnato Salad
Ingredients
- 100g mayonaise
- 1tbsp capers
- 2 anchovies, one finely sliced
- 80g tin of tuna in oil, drained.
- Juice of half a lemon
- 400g fried/grilled/cooked chicken meat, diced into small pieces.
- 100g rocket
- 100g salad leaves
Recipe
- Mix mayo, most of the capers, tuna, 1 anchovy, most of the lemon juice. Mix well until tuna is completely covered with the mayo. Season with pepper and salt, adding lemon juice if necessary. If sauce is too thick, add a little water.
- Mix the meat with the rocket and the salad leaves. Drizzle with the sauce, add the rest of the capers and anchovy.
- Serve with toast.
A lot of interesting ingredients in this salad, making it almost a full meal - but what a dish this is! I would dare say more complicated, but a word such a 'complicated' hardly works with regards to salads. It has typical and delicious salad ingredients, and you can add more of the main 'meat' to make it more of a rich dish.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz