Muzyka

niedziela, 17 lutego 2013

'Eggs in Purgatory' /'Jajka w Czyśćcu'

Konrad


'Eggs in Purgatory'



Ingredients (for 4 persons)
  • 1 Garlic Clove
  • 2tbsp olive oil
  • 1 and 1/2 cup of tomato puree
  • 4 fresh basil leaves, or a pinch of dried oregano
  • salt and pepper
  • 8 large eggs
  • 1tbsp freshly grated parmesan
Recipe

  1. Heat olive oil in large pan, and place the lightly crushed clove in the middle until just browned. Add tomato puree (If you had to use concentrate, make sure you add some water at this point), shredded basil/oregano, salt and pepper to taste. 
  2. Wait for it to begin to boil. Reduce heat and simmer for 15 minutes - until the sauce thickens. Take clove out.
  3. Break egg into cup. Make a small 'crater' in the sauce, and pour the egg into there. Sprinkle cheese over egg, cover and heat for around 3 minutes (until eggs are perfectly fried - soft yolk!)
  4. Repeat for each egg (Usually makes 2 eggs per pan).


Surprise! Breakfast dish! Its brilliant, and makes a different wake-up call. The eggs will mix with the puree, so dont worry about not filling the crater perfectly. I actually made the version for 1, so 2 eggs and a 1/4 cup of puree.

Once I made this, I started thinking that adding meat to the meal might be a good idea. Bacon rashers are cheating here, as its meant to be an italian meal. Perhaps flaked bacon mixed with the puree? I think I would make the bacon first though.



Oh, and no. I do not know why purgatory... Is purgatory full of tomatoes? Or is it called this because we are cleansing the eggs? Damn the sinful eggs!





The one draw-back is its a little bit more effort than your average breakfast. Cup, pan, more than 2 ingredients - might not be ideal for 7am. But a Sunday breakfast? Or made together with a few other things for a nice large brunch?

Emilia

'Jajka w Czyśćcu'



Składniki dla 4 osób:

  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 and 1/2 szklanki puree z pomidorów
  • świeże listki bazylii, albo suszone oregano
  • sól i pieprz
  • 8 jaj
  • Łyżka świeżo startego parmezanu
  1. Rozgrzewamy oliwę na średniej patelni. Na środek rozgrzanej oliwy wrzucamy lekko rozgnieciony ząbek czosnku. Gdy lekko zbrązowieje dodajemy puree z pomidorów ( jeśli używamy koncentratu, dodajemy też odrobinę wody), posiekaną bazylię/oregano, sól i pieprz.
  2. Czekamy, aż puree się zagotuje, zmniejszamy ogień i podgrzewamy przez następne 15 minut, aż sos zgęstnieje. Wyjmujemy ząbek czosnku.
  3. Wbijamy dwa jajka do szklanki. W pomidorowym sosie robimy niewielkie wgłębienie i ostrożnie wlewamy tam jajka. Posypujemy jajka serem i przykrywamy, podgrzewając przez następne 3 minuty (aż jajka się dokładnie nie zetną).
  4. Powtarzamy z resztą jajek (zazwyczaj po dwa na patelnię).
Śniadanie Konrada w stylu włoskim. Śniadanie, nie Konrad. Chociaż jemu też zdarza się być dość włoskim. Czasem nawet po włosku mówi. Jak się nie wstydzi.

A śniadanie jedynie Konrada, gdyż ja mniej więcej od wczesnych lat szkolnych jem ten sam zestaw śniadaniowy, z niewielkimi modyfikacjami i do tej pory mi się nie znudził. Czasem robię wyjątki na wakacjach, ale to tylko i wyłącznie dlatego, że większość składników wtedy nie jest dostępna. Jak ktoś mnie nie widział nigdy spożywającej śniadanie i jest ciekawy, to niech zapyta z czego też się ono składa. Ten post jednak jest o jajkach w czyśćcu.




Wracając zatem do wspomnianych jajek. Po włosku danie nosi nazwę Uova in Purgatorio, co nawet przypomina nazwę angielską, ale zupełnie już nie przypomina polskiej.
Jak osobiście nie przepadam za sadzonym jajkiem to w tej wersji z pomidorami i bazylią, było bardzo smaczne (tak, musiałam spróbować chociaż trochę, żeby być w stanie napisać cokolwiek w tym poście).



Nie jest to może mleko z płatkami, więc na szybkie śniadanie i wybieganie do pracy się nie nadaje, ale jak napisał powyżej Konrad jest idealne na weekend, albo na brunch z przyjaciółmi. Albo znajomymi.
Albo nie przyjaciółmi. W ostatnim wypadku możemy jednak zmienić dodatki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz