Muzyka

sobota, 16 lutego 2013

Tosty z serem i chilli/ Chillied cheese on toast

Emilia

Tosty z serem i chilli



Składniki na 4 porcje:

  • 4 grube kromki miękkiego pieczywa (np. ciabatta)
  • pęczek cebulki dymki, drobno posiekanej
  • 100 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół
  • 100 g sera (najlepiej startego Gruyere, ale może tez być jakikolwiek inny żółty ser)
  • 2 łyżeczki marynowanego chilli/ 1 łyżeczka suszonych płatków chilli
  • odrobina  sosu Worcestershire 
  1. Nastawiamy piekarnik na 200 C. Na kratce piekarnika układamy kromki chleba tak, żeby zarumieniły się z obu stron.
  2. Na blasze do pieczenia rozkładamy folię aluminiową. W mniejszym naczyniu mieszamy razem cebulę, pomidorki, ser i chilli. Tosty przekładamy na folię aluminiową i nakładamy na nie zmieszane wcześniej składniki. Każdy tost polewamy odrobiną sosu Worcestershire. Wkładamy blachę z tostami do piekarnika do czasu, aż ser się roztopi. 

To straszne, ale to kolejny przepis w którym nie ma mięsa. Można je jednak dodać. I zapewne ja również bym je dodała gdyby nie jego brak w lodówce (sic!) i moja ogromna niechęć przed pójściem do sklepu. W każdym razie w przepisie znajduje się ser, więc da się jakoś przeżyć. W każdym razie to świetny przepis na szybką i łatwą kolację.

Zamiast suszonego chilli użyłam czegoś co znalazłam w Tesco. Posiekane już papryczki chilli w occie. Całkiem przydatne, jeśli ma się awersje do krojenia chilli po tym jak każdorazowo wciera je się sobie później w oko. Na pewno bardzo dobrze nadaje się do sałatek do których później i tak dodajemy sosy na bazie octu.

Sos Worcestershire jest bardzo popularny w Wielkiej Brytanii. Jest tu dodawany niemal do wszystkiego. Smakuje trochę jak Maggi (czy jak się to pisze...). Do tostów nie trzeba go dużo, a naprawdę dobrze pasuje do całokształtu dania.


Konrad


Chillied Cheese on Toast


Ingredients

  • 4 thick slices of soft bread (Ciabatttttttttta loaf is good. Ciabaaatttaaaa. I like that word.)
  • 1 bunch of spring onions, finely sliced
  • 100g cherry tomatoes, quartered
  • 100g cheese, preferably Gruyere or similar
  • 1tsp dried chilli flakes
  • Splash of Worcestershire sauce
Recipe

  1. Heat grill to high, put the bread onto a baking sheet, then grill until golden on both sides.
  2. Mix together the onions, tomatoes, cheese and chilli flakes in a bowl, then spread over the toast. Shake over a little Worcestershire sauce and grill until golden and melted.

This is so simple, its a genius meal to make when planning watching some tv. Much healthier than ordering a pizza (Fine, a bit more work, but very easy work. Surrendering to this is just being lazy), and if you want you could add some prosciutto or salami to the toast.


This is a nice snack, and feel free to make this as a surprise for your partner - preparing a glass of white wine (or a 4 pack of Guinness) and a film. Sorry, I seem to be drifting off on a tangent here. All-in-all, this is a great toast and a quick make. It takes no more that 10-15 minutes to make from start to finish. No excuses.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz