Tosty z serem i chilli
Składniki na 4 porcje:
- 4 grube kromki miękkiego pieczywa (np. ciabatta)
- pęczek cebulki dymki, drobno posiekanej
- 100 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół
- 100 g sera (najlepiej startego Gruyere, ale może tez być jakikolwiek inny żółty ser)
- 2 łyżeczki marynowanego chilli/ 1 łyżeczka suszonych płatków chilli
- odrobina sosu Worcestershire
- Nastawiamy piekarnik na 200 C. Na kratce piekarnika układamy kromki chleba tak, żeby zarumieniły się z obu stron.
- Na blasze do pieczenia rozkładamy folię aluminiową. W mniejszym naczyniu mieszamy razem cebulę, pomidorki, ser i chilli. Tosty przekładamy na folię aluminiową i nakładamy na nie zmieszane wcześniej składniki. Każdy tost polewamy odrobiną sosu Worcestershire. Wkładamy blachę z tostami do piekarnika do czasu, aż ser się roztopi.
To straszne, ale to kolejny przepis w którym nie ma mięsa. Można je jednak dodać. I zapewne ja również bym je dodała gdyby nie jego brak w lodówce (sic!) i moja ogromna niechęć przed pójściem do sklepu. W każdym razie w przepisie znajduje się ser, więc da się jakoś przeżyć. W każdym razie to świetny przepis na szybką i łatwą kolację.
Zamiast suszonego chilli użyłam czegoś co znalazłam w Tesco. Posiekane już papryczki chilli w occie. Całkiem przydatne, jeśli ma się awersje do krojenia chilli po tym jak każdorazowo wciera je się sobie później w oko. Na pewno bardzo dobrze nadaje się do sałatek do których później i tak dodajemy sosy na bazie octu.
Sos Worcestershire jest bardzo popularny w Wielkiej Brytanii. Jest tu dodawany niemal do wszystkiego. Smakuje trochę jak Maggi (czy jak się to pisze...). Do tostów nie trzeba go dużo, a naprawdę dobrze pasuje do całokształtu dania.
Konrad
Konrad
Chillied Cheese on Toast
Ingredients
- 4 thick slices of soft bread (Ciabatttttttttta loaf is good. Ciabaaatttaaaa. I like that word.)
- 1 bunch of spring onions, finely sliced
- 100g cherry tomatoes, quartered
- 100g cheese, preferably Gruyere or similar
- 1tsp dried chilli flakes
- Splash of Worcestershire sauce
Recipe
- Heat grill to high, put the bread onto a baking sheet, then grill until golden on both sides.
- Mix together the onions, tomatoes, cheese and chilli flakes in a bowl, then spread over the toast. Shake over a little Worcestershire sauce and grill until golden and melted.
This is a nice snack, and feel free to make this as a surprise for your partner - preparing a glass of white wine (or a 4 pack of Guinness) and a film. Sorry, I seem to be drifting off on a tangent here. All-in-all, this is a great toast and a quick make. It takes no more that 10-15 minutes to make from start to finish. No excuses.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz