Muzyka

niedziela, 30 października 2011

Kurczak w szynce parmeńskiej i smażone pomidorki/ Chicken wrapped in parma ham & fried tomatoes

Emilia


Kurczak w szynce parmeńskiej 
i smażone pomidorki




  • 2 piersi kurczaka, bez skóry
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej
  • listki bazylii
  • łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • sól i pieprz


  1. Rozbijamy piersi kurczaka tłuczkiem, aż będą płaskie. Posypujemy sola i pieprzem z obu stron.
  2. Na każdej z piersi kurczaka kładziemy listki bazylii i plasterek szynki, a następnie zawijamy wszystko w rulonik, tak by szynka była na zewnątrz. W każdy  rulonik wbijamy po dwie wykałaczki, żeby się nie rozwinął. Posypujemy oba ruloniki mąką.
  3. Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy kurczaka w szynce przez około 4-5 minut z każdej strony. Na patelnie wlewamy wino i dokładamy pomidorki koktajlowe. Smażymy tak, dopóki ilość wina nie zmniejszy się co najmniej o połowę.
  4. Na ostatnie kilka minut możemy przełożyć kurczaka na folię aluminiową i wrzucić do piekarnika nastawionego na 200 C.


Kolejny kurczak, tym razem w stylu włoskim. My jedliśmy go z kasza jęczmienną, ale równie dobrze pasuje ryż, albo makaron. Pomidorki do tego dania muszą być dojrzałe, bo inaczej będą zbyt twarde (co skutkuje wnętrzami pomidorków na ścianach, ubraniach i innych powierzchniach) i kwaśne.
Co do samego mięsa, to jeśli nie jesteśmy pewni, czy  kurczak dosmażył się na patelni to polecam go wrzucić do piekarnika, żeby tam się już spokojnie dopiekł.


Konrad

Chicken wrapped in Parma ham with cherry plum tomatoes





Ingredients

  • 2 skinless chicken breasts
  • 2 slices parma ham
  • Basil leaves
  • 1tbsp wholegrain flour
  • 2tbsp olive oil
  • 12 cherry plum tomatoes
  • 150ml white wine
  • salt and pepper

Recipe

  1. Lightly beat the chicken breasts until flattened. Salt & pepper on both sides.
  2. Place basil leaves on chicken breasts and wrap in parma ham. Pierce with two toothpicks, so it does not fall apart. Lightly cover both wraps with flour.
  3. Heat olive oil in pan. Fry wraps for 4-5 minutes on each side. Add wine and tomatoes to pan. Simmer until at least half of the wine has evaporated.
  4. For the final few minutes, place the wraps on foil inside an oven pre-heated to 200C.


Remember to add some veg and carbs to this one, but it tastes fantastic. It almost seems a natural combination - parma ham and chicken breast. They work together fabulously. And as a fan of basil, this meal is as close to tailor made for me as possible. Its easy to make, and even easier to eat quickly. I'll be honest, I slacked a little when it comes to taking care of the blog - for which I apologise. But this excellent meal shall restart my care and help me flood you all with fantastic recipes stolen from all around the globe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz