Muzyka

niedziela, 8 grudnia 2013

Fusilli z bekonem i cytrynową riccotą/ Bacon and lemony riccota fusilli

Emilia


Fusilli z bekonem i cytrynową riccotą


Składniki na 4 porcje:

  • 300 g makaronu fusilli (świderki)
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 4-6 plasterków chudego bekonu
  • 250 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • starta skórka z jednej cytryny i sok z połowy cytryny
  • garść liści bazylii
  • 250 g sera ricotta
  • 2 łyżki startego parmezanu
  1. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu
  2. W międzyczasie rozgrzewamy masło na dużej patelni. Przez około 2 minuty podsmażamy bekon, następnie dodajemy pieczarki i czosnek i podsmażamy na wysokim ogniu aż grzyby zmiękną. Na koniec dodajemy skórke z cytryny i większość bazylii i smażymy przez kolejne 30 sekund.
  3. W mniejszym naczyniu mieszamy razem ricottę, parmezan i sok z cytryny.
  4. Odcedzamy makaron i przekładamy go na patelnię z bekonem i grzybami. Wszystko razem dokładnie mieszamy. 
  5. Przekładamy makaron z grzybami i bekonem na talerze i na wierzch każdej porcji dodajemy dużą łyżkę cytrynowej ricotty. Posypujemy pozostałymi liśćmi bazylii i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Kolejne danie z makaronem i kolejne danie z bekonem. Tak, przyznaję się. Nie jestem w stanie sobie odmówić bekonu mimo, że teoretycznie nie jem prosiaków. Niestety ta zasada nie odnosi się do bekonu. Cóż, począć?

Większość składników jest dostępna w Polsce. Ja użyłam brązowych pieczarek ( tzn. chestnut mushrooms), ale równie dobre będą te białe. Po usmażeniu wyglądaja i smakują tak samo.




No i ricotta z sokiem cytrynowym i parmezanem to niezwykle prosty przepis na 'sos' do makaronu. I równie pyszny co wszystkie sosy na bazie redukowanego wina i innych wynalazków, które trzeba dodatkowo gotować na oddzielnych patelniach i przygotowywać, czekać, a później przypalamy śmietanę i trzeba znowu gotować, przygotować, czekać. Tutaj nie ma mowy o żadnym gotowaniu sosu (ani przypalaniu śmietany), a wszystko co musimy zrobić to wycisnąć cytrynę i zetrzeć parmezan, a później wszystko razem zmieszać. Nic prostszego.




Konrad


Bacon & Mushroom Fusilli


Ingredients
  • 300g fusili pasta
  • 2 tbsp olive oil or butter
  • 6 rashers of bacon, cut into 1cm pieces
  • 250g chestnut mushrooms, sliced
  • 2 cloves garlic, crushed
  • grated zest of 1 lemon, plus juice of 1/2 lemon
  • large handful basil leaves
  • 250g Ricotta
  • 2 tbsp finely grated parmesan cheese
Recipe
  1. Cook the pasta according to packet instructions
  2. Meanwhile, heat the oil in a large frying pan. Once it is hot, cook the bacon for 2 minutes. Add the mushrooms and garlic and continue to cook over a high heat until the mushrooms are softened and golden. Add the lemon zest and most of the basil - cook for 30 seconds more.
  3. Mix together the ricotta, parmesan and lemon juice.
  4. Drain the pasta well and return to the pan, then add the mushroom mixture with all the pan juices and toss together well.
  5. When serving, top each serving with a big spoonful of the lemony ricotta. Scatter over the reserved basil leaves and salt & pepper to taste.


This is a meal that needs slightly more effort, but its worth it. Don't take this the wrong way, its simple, but takes more work that a 1-pot dish :)

I never understood the 'serves X' ideas... Its never enough. This is technically for 4 people, but I can scarcely see it feeding 3. You can add pesto sauce to the meal, maybe a finely diced chicken breast to add more meat? There is never enough meat! Would tomatoes work with this? Not sure... Then again - tomatoes work anywhere!

Om nom nom


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz