Miętowa zupa-krem z groszku
Składniki na 4 porcje:
- 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 2 łyżeczki oleju
- 1 cebula, posiekana
- 1 litr bulionu warzywnego
- 350 g mrożonego groszku
- garść świeżych liści mięty, posiekanych
- sól i pieprz
- świeży chleb do podania
- Wkładamy kawałki ziemniaków do malaksera i dokładnie siekamy. W międzyczasie podgrzewamy olej na dużej patelni i podsmażamy cebule przez 5 minut, aż zmięknie. Następnie dorzucamy ziemniaki i bulion i czekamy, aż do momentu wrzenia po czym przykrywamy patelnie i zostawiamy na 5-7 minut na ogniu. 2 minuty przed końcem gotowania dorzucamy zielony groszek.
- Używając łyżki z dziurkami, albo sitka odcedzamy połowę warzyw i ziemniaków i odkładamy na bok. Resztę warzyw i bulion miksujemy. Następnie razem mieszamy zmiksowane i odłożone na bok warzywa, dosypujemy liście mięty i doprawiamy solą i pieprzem.
Zupa to podobno jeden z prostszych posiłków do przygotowania. Wszystko wrzuca sie do jednego garnka i zalewa wodą, ewentualnie bulionem. Mimo to (i mimo, że zupy bardzo lubię) dość rzadko je robię. Ciężko mi powiedzieć czemu, ale może dlatego, że jeśli porównam je do innych dań jakie zwykle gotuje to przygotowanie zupy jest całkiem czasochłonne.
Ta konkretna jest trochę bardziej zaawansowaną wersją, gdyz jest to krem. Co mi się podoba szczególnie w tym przepisie to to, że nie trzeba dodawać do niej śmietany, ani żadnych innych ciężkich dodatkó, a bazuje głównie na ziemniakach i groszku (Mrożonym groszku! Jak już kiedyś wspominałam tu na blogu, mrożony groszek to zupełnie inna jakość od tego z puszki.). I ma ten przepyszny miętowy posmak. W sam raz na lunch.
Następne w serii będą- zupa dyniowa z wanilią i rosół z cynamonem. Obie uwielbiam i mam nadzieję, że uda mi sie je opisać już wkrótce.
Konrad
Konrad
Ingredients
- 800g baby potatoes, peeled & diced
- 2tsp olive oil
- 1 onion, finely sliced
- 1litre vegetable bulion
- 350g frozen green peas
- 1 handful mint leaves, finely sliced
- salt and pepper
- bread to serve
- Blend the potatoes. Heat oil in large pan and fry onion for 5 minutes, until soft. Add potatoes and bulion (stock) to the pan, and wait for it to start boiling. Cover and simmer for5-7 minutes. Add peas for final two minutes.
- Using a slotted spoon, take out half the vegetables. Mix the rest thoroughly. Add the other vegetables, add the mint leaves, and serve. Season with salt and pepper to taste.
Soup. The lazy man's dish... However, although I stem from the school of soup being only part of the meal, this is quite filling. Its easy to satisfy many guests, and especially those that are mint fans. Its should be quite thick when served, and you shouldn't have to add any extra cream/yoghurt for this to be so. Make sure you use frozen peas as opposed to canned - they are many fold better and aren't marinated in that weird and suspiciously viscous murky liquid.
This meal seems to be leading down the path of more soups coming from Emilia. Should be interesting days, as long as we add meat! We like meat. But I wouldn't know what meat to add here... Let us know if you would like to see any soups here, we will see how easy its to make. I think you might be able to add some green vegetables to this soup (leek?), but not sure... I am NOT a soup specialist. The mint is nice. Mint is generally nice. Mojito is nice.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz