Składniki na 4 porcje:
- 1 duży pęczek zielonych szparagów
- 1 czerwona cebula
- 2 puszki (ok. 400 g) tuńczyka w sosie własnym
- 2 puszki (ok. 800 g ) fasolki (czerwonej, białej, albo dwóch różnych)
- 2 łyżki kaparów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- Gotujemy szparagi we wrzącej wodzie przez około 4-5 minut. Następnie chłodzimy je pod zimną wodą i kroimy na około 4 cm kawałki.
- Kroimy cebulę w kostkę. Mieszamy razem cebulę, fasolkę, tuńczyka, kapary i szparagi w dużej misce.
- Mieszamy razem oliwę z oliwek i ocet winny. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Jak na sałatkę wyjątkowo sycąca i mam pewne wątpliwości czy powinnam nazywać to sałatką bo nie ma w niej grama sałaty. Ale są warzywa…i szparagi…i fasolka. I w ogóle jest niej dużo różnych rzeczy.
Najważniejszym składnikiem tutaj jest (fanfary) czerwona cebula. To ona nadaje sałatce słodkawy posmak. Szczególnie dobrze to czuć kiedy zostawimy sałatkę na noc w lodówce, wtedy słodki smak z cebuli miesza się z octem i oliwą.
Tuna, asparagus, and bean salad
- 1 large handful of asparagus
- 1 red onion
- 2 cans (400g) of tuna in brie
- 2 cans (800g) beans (red, white or both)
- 2tbsp capers
- 1tbsp olive oil
- 1 tbsp red wine vinegar
Recipe
- Boil the asparagus for 4 - 5 minutes. Then wash them in cold water and cut into 4cm pieces.
- Dice the onion. Mix the onion, beans, capers, and asparagus in a large bowl.
- Mix the olive oil and vinegar. Coat salad with the sauce, mix thoroughly. Serve.
A simple dish this time around, just to satisfy minor cravings - but more to come very soon!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz