Muzyka

piątek, 26 października 2012

Sałatka z tuńczyka, szparagów i fasolki/ Tuna, asparagus and bean salad

Emilia

Sałatka z tuńczyka, szparagów i  fasolki



Składniki na 4 porcje:

  • 1 duży pęczek zielonych szparagów
  • 1 czerwona cebula
  • 2 puszki (ok. 400 g) tuńczyka w sosie własnym
  • 2 puszki (ok. 800 g ) fasolki (czerwonej, białej, albo dwóch różnych)
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  1. Gotujemy szparagi we wrzącej wodzie przez około 4-5 minut. Następnie chłodzimy je pod zimną wodą i kroimy na około 4 cm kawałki.
  2. Kroimy cebulę w kostkę. Mieszamy razem cebulę, fasolkę, tuńczyka, kapary i szparagi w dużej misce.
  3. Mieszamy razem oliwę z oliwek i ocet winny. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Jak na sałatkę wyjątkowo sycąca i mam pewne wątpliwości czy powinnam nazywać to sałatką bo nie ma w niej grama sałaty. Ale są warzywa…i szparagi…i fasolka. I w ogóle jest niej dużo różnych rzeczy.


Najważniejszym składnikiem tutaj jest (fanfary) czerwona cebula. To ona nadaje sałatce słodkawy posmak. Szczególnie dobrze to czuć kiedy zostawimy sałatkę na noc w lodówce, wtedy słodki smak z cebuli miesza się z octem i oliwą. 

Konrad


Tuna, asparagus, and bean salad




Ingredients

  • 1 large handful of asparagus
  • 1 red onion
  • 2 cans (400g) of tuna in brie
  • 2 cans (800g) beans (red, white or both)
  • 2tbsp capers
  • 1tbsp olive oil
  • 1 tbsp red wine vinegar
Recipe

  1. Boil the asparagus for 4 - 5 minutes. Then wash them in cold water and cut into 4cm pieces.
  2. Dice the onion. Mix the onion, beans, capers, and asparagus in a large bowl.
  3. Mix the olive oil and vinegar. Coat salad with the sauce, mix thoroughly. Serve.

The add to the last word just above: with anything. This fits as a side dish to numerous meals or it can be a healthy meal on its own - you might want to add a little more tuna in this situation. Its also not a bad idea to change the tuna with diced chicken or turkey breast fillets, if you prefer.

A simple dish this time around, just to satisfy minor cravings - but more to come very soon!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz