Muzyka

czwartek, 13 września 2012

Sałatka krewetkowa z miodowym sosem/ Prawn cocktail salad with honey sauce

Emilia



Sałatka krewetkowa z miodowym sosem


  • 200 g dużych krewetek
  • 1 duże awokado, obrane i pokrojone w plasterki
  • 200 g pomidorków cherry, przekrojonych na połówki
  • 4 cebulki dymki, drobno pokrojone
  • 1/2 puszki czerwonej fasolki
  • 1 sałata rzymska, pokrojona/porwana na drobne kawałki
  • 2 łyżki oliwy
Miodowy sos:
  • 2 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • sól

  1. Mieszamy wszystkie składniki sosu w jednym naczyniu. Sos powinien być dość gęsty.
  2. Na patelni podsmażamy lekko krewetki, a następnie mieszamy w dużej misce razem z awokado, dymką i sałatą. Polewamy przygotowanym dressingiem i mieszamy ponownie. Możemy doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przepis na tą sałatkę jest dość popularny w pubach w Anglii, jednak tutaj podaje się do krewetek osobno sos majonezowo- ketchupowy. Ja przyznam, że lubię go tylko w dodatku do ryby, a do sałaty jest już według mnie za ciężki.

Miodowy sos jest pomysłu mojej mamy. Robi go do większości sałat i chyba nie jadłam jeszcze takiej do której by on nie pasował. Do tej pasuje na pewno.
W czasie robienia sosu, warto sprawdzać smak i doprawić dodatkowo, jeśli smak nie będzie nam odpowiadał- np. jeśli sos będzie za kwaśny to można dodać więcej miodu, a jak za mdły to soli, albo octu winnego.



Czerwona fasolka tutaj jest właściwie dodatkiem opcjonalnym. Po gotowaniu innego dnia została mi połowa puszki z nią i nie miałam co z tym zrobić. W każdym razie To było całkiem dobre miejsce na fasolkę. Gdyby potrafiła mówić, na pewno była by zadowolona. Chociaż nie wiem czy zjadłabym tą sałatkę, gdyby fasolka w niej potrafiła mówić...

Konrad

Prawn Cocktail salad with Honey Sauce



Ingredients
  • 200g prawns (Peeled)
  • 1 large avocado, peeled, cut into strips
  • 200g cherry tomatoes, halved
  • 4 shallots, cut finely
  • 1/2 can of red beans
  • 1 Romaine lettuce, quite finely sliced
  • 2 tbsp olive oil
Sauce Ingredients
  • 2 garlic cloves, crushed
  • 1 tbsp Dijon mustard
  • 1 tbsp olive oil
  • 1tbsp honey
  • 1 tsp white wine vinegar
  • salt


Recipe
  1. Mix all the sauce ingredients. Should be quite thick.
  2. Lightly fry the prawns. Add to the rest of the ingredients and mix well in a large bowl. Cover with sauce, season to taste. Serve.
Brilliantly simple and very tasty meal. Scalability is excellent, making this great for guests and larger parties. Play around with the honey and vinegar to decide how sweet/sour you want it. Its works well not only as a meal on its own, but can be a great starter. Pink wine seems an ideal fit for this, but white would also do well - red seems less of a fit for me. A light cider perhaps, or Pimms?



This meal might be a good idea for work, with all preparation done before and taken in a nice, romantic, plastic box to your place of money-making. You will look quite refined in the office! One pan, one bowl. Can't get much simpler, and very easy to clean after making. The only time-consuming part is the preparation (slicing, dicing, crushing etc), but even this is very quick and easy.
Great dish! Even for the lazy ones out there! Shame on you all!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz