Muzyka

wtorek, 23 października 2012

Tagliatelle z kurczakiem i bobem/ Chicken and broad bean tagliatelle

Emilia

Tagliatelle z bobem i kurczakiem



Składniki na 4 porcje:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 175 g bobu
  • 85 g greckiego jogurtu (choć najlepszy byłby odtłuszczony creme fraiche, jeśli macie do takiego dostęp)
  • 6 łyżek drobno startego parmezanu
  • garstka świeżej pietruszki, posiekanej
  • sól i pieprz, przyprawy
  1. Rozgrzewamy olej na grillowej patelni. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i wybranymi przyprawami, a następnie podsmażamy z obu stron (ok. 12 minut).
  2. W międzyczasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Na ostatnie 3 minuty gotowania do makaronu dorzucamy bób. Wszystko odsączamy następnie z wody, zostawiając na później 150 ml wody z gotowania.
  3. Kroimy piersi kurczaka i wrzucamy do garnka gdzie gotowaliśmy wcześniej makaron, razem z jogurtem, sokiem z cytryny, wodą z wcześniejszego gotowania i parmezanem. Podgrzewamy lekko, doprawiamy do smaku, po czym dorzucamy do garnka makaron, bób i pietruszke. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Podajemy posypane pozostałym parmezanem.
Bób nie jest najczęściej spotykanym dodatkiem do dań z makaronem. Przyznam, że nie znam zbyt wielu dań do których bób jest jakimkolwiek dodatkiem. Kiedy w naszym pobliżu jest bób, zwykle po prostu znika. W niewyjaśnionych okolicznościach. Nigdy więc nie mieliśmy okazji aby użyć go jako dodatku do dania. Ty razem po wielu dniach przygotowań i środków zaradczych odnieśliśmy sukces. Oto on : makaron z kurczakiem i bobem (fasolą, nie człowiekiem o niepokojącym imieniu dla każdego kto oglądał Miasteczko Twin Peaks). 



Sos, dzięki jogurtowi, jest bardzo kremowy i sprawia, że makaron na pewno nie będzie wydawał się suchy.  Polecam jednak dodatek soli i pieprzu, bo może wydawać się mdły, jeśli go nie przyprawimy odpowiednio.

Konrad

Chicken and Broad Bean Tagliatelle



Ingredients

  • 4 chicken breasts
  • 1 tsp olive oil
  • 300g tagliatelle pasta
  • 175g broad beans
  • 85g half-fat creme fraiche
  • 6tbsp grated parmesan
  • Juice of half a lemon
  • small handful parsley, finely chopped
  • salt, pepper, seasoning
Recipe
  1. Heat oil on pan. Season chicken and fry on both sides (around 12 minutes)
  2. Meanwhile, cook pasta according to packet instructions. For the last 3 minutes add the broad beans. Drain everything and set aside. Reserve 150ml of the water.
  3. Dice the chicken and then add it to the pot where you cooked the pasta. Add the creme fraiche, lemon juice, the reserved water, and half the parmesan. Heat lightly and add the pasta with the broad beans, and add the parsley. Mix everything thoroughly. 
  4. Serve coated with the rest of the parmesan.


This is possibly one of my favourite meals. The broad beans are excellent, but they must somehow survive the stay in the flat before they are added to a meal. We tend to attack them as soon as they enter.
I have to say this meal seems complicated to make, but its worth the hassle. I would consider changing the chicken breast to thigh meat (I'm not a fan of dry meat), but that is a matter of taste. As is everything on this blog I suppose... You can substitute the creme with yoghurt of some form btw, but I hope you can figure that out yourself!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz