Muzyka

niedziela, 1 kwietnia 2012

Obika Mozzarella Bar

Emilia


Obika Mozzarella Bar

35 Bank Street 
West Wintergarden,
 Canary Wharf, London E14 5NW






Podczas spaceru po okolicach Canary Wharf stwierdziliśmy, że z okazji pory obiadowej przydało by się coś zjeść. Mieliśmy do wyboru parę miejsc, w tym całkiem ładnie położoną turecką restaurację Hazev (do której na pewno jeszcze kiedyś się wybierzemy), ale w końcu padło na Obikę.


Restauracja mieści sie w wydzielonej części oszklonego budynku, w którym znajduje się też zejście do podziemnego centrum handlowego Jubliee Place w Canary Wharf. Na pierwszy rzut oka wygląda jak całkiem elegancki bar z kanapkami i sałatkami (rzeczywiście można tam kupić też niektóre rzeczy na wynos), ale faktycznie jest to pełno prawna restauracja, która szczyci sie serwowaniem prawdziwego sera mozzarella w różnych rodzajach. Trzeba im przyznać, że mają czym. Ser, który jest dodatkiem do większości dań, smakuje niesamowicie i równie dobrze moglibyśmy jeść go w jakiejś włoskiej knajpce, a nie w bankowym centrum Londynu. Jak wspominałam można go spróbować w najróżniejszych rodzajach - od kremowych (które polecam!), po wędzone. W Obice można też zjeść najprawdziwszą szynkę parmeńską- również w paru rodzajach.


Oprócz sera, Obika ma tez spory wybór różnych dań kuchni włoskiej jak np. lasagne którą zamówił Konrad i która smakowała jakbyśmy naprawde byli we Włoszech. Ja niestety, po objedzeniu się już kremową mozzarellą z szynką parmeńską, postanowiłam zjeść coś lżejszego i zamówiłam sałatkę z łososiem. Rzeczywiście było to lżejsze danie, bo właściwie pozbawione jakiegokolwiek sosu. Do wszystkich sałatek w Obice można zamówić dodatkową mozzarellę i podejrzewam, że pod tym kątem właśnie są one pomyślane. Zamawianie ich bez tego dodatku jest głównie dla osób, którę chcą zapchać się suchą sałatą. Ja, następnym razem, będę pamiętać o tej dodatkowej mozzarelli…





Konrad




Obika Mozzarella Bar

35 Bank Street 
West Wintergarden,
 Canary Wharf, London E14 5NW






Well, this one we sort of stumbled upon. In the land of dragons that is Canary Wharf. Walking towards Mudchute Farm through Canary Wharf station (Straight line from Canada Square), you enter one of the towers of Canary Wharf (Bird Towers, hehe, get it?). In the hall there is a very nice place called Obika Mozzarella Bar. It was one of a few places to choose from as we were deciding where to lunch. This was the right choice.

In a nut shell, its an Italian open-plan restaurant/sandwich bar. You have a menu that lists various dishes, each one to be accompanied by one of a few kinds of mozzarella (you choose which one). And it is divine! There are also all kinds of italian ham, and you can almost taste the Tilean cuisine in every bite. Along side these are more italian dishes of the "expected there" kind - lasagna, pizza etc. I actually had the lasagna, as its been a while since I tried this. Considering the ambience of my review, you can probably tell that it was very nice. I wouldn't go as far as saying fantabulous or over the moon, but it was a nice lasagna. Didn't top the mozzarella/parma ham dishes at all though.

As a venue, it is definitely designed for lunch-time financiers. Simple, open-plan. In the hallway of a tower, and attached to a sandwich bar. Prices not very low, but then again you can expect that. Not that the prices are extraordinary, but its something to be weary of.

All in all, a great place to try some real italian dishes, especially if you like your cheeses and hams. And very nice staff make it a pleasant place to lunch if in the area.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz