Muzyka

środa, 11 kwietnia 2012

Makaron ryżowy z łososiem/ Rice noodles with salmon

Emilia




Makaron ryżowy z łososiem



  • 2 filety z łososia
  • 2 porcje makaronu ryżowego (ok. 100 g)
  • 1 ostra papryczka chilli, pokrojona w paseczki
  • 2 łyżki drobno startego imbiru
  • 2 łyżki pasty miso
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • skórka z 1 limonki i sok z 1/2 limonki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki nasion sezamu, uprażonych na patelni


  1. Zdejmujemy skórę z filetów z łososia i kroimy je na małe, ok. 2 cm kawałki. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy na bok.
  2. Na patelni podgrzewamy olej i dodajemy papryczkę chilli i imbir, a następnie podsmażamy je przez krótką chwilę. Zmniejszamy ogień i na patelnie dorzucamy pastę miso, sos sojowy, skórkę i sok z limonki, a także cukier. Podsmażamy i mieszamy lekko, aż wszystkie składniki połączą się.
  3. Zwiększamy znowu ogień i do sosu dodajemy łososia i podsmażamy go, aż nie zacznie się rozpadać na mniejsze kawałki. Na patelnie dorzucamy makaron i mieszamy razem z łososiem i sosem.
  4. Podajemy posypany prażonymi ziarnami sezamu i szczypiorkiem

Przepis znalazłam na Kwestii Smaku i od razu przypadł mi do gustu. Pomijając już to, że jestem wielką fanką kuchni orientalnej to ostatnio żywię się głównie rybami (w przyszłości chce zostać delfinem, albo co najmniej foką). Przepis ten został przeze mnie nieco zmodyfikowany, choć nie dużo, ale na tyle na ile mi bardziej pasuje i łatwiej się wszystko przyrządza.

Poza tym muszę ostrzec, że danie jest dość słone, a jeśli dodamy ostrą, a nie łagodną papryczkę chilli to też bardzo ostre. Mi to nie przeszkadza w ogóle. Konradowi tylko trochę - z powodu ostrości. A przynajmniej mam nadzieję że tylko trochę i naprawde mu smakowało, a nie udawał, że je żeby zrobić mi przyjemność, a potajemnie wyrzucał wszytko pod kanapę.
Przepis wbrew pozorom łatwy, choć wymaga czegoś czego szczerze nie znoszę- ścierania cytryny na tarce...

Do przepisu użyłam makaronu Udon z brązowym ryżem i pasty miso z brązowego ryżu. Użyłam tez ciemnego sosu sojowego - ma on trochę bardziej zdecydowany smak od zwykłego sosu sojowego. Ale myślę, że jeżeli podmieni się te wszystkie produkty na ich inne wersje to też będzie działać. Jeśli macie dostęp do filetów z łososia bez skóry, też warto je kupić do tego przepisu. Chyba że lubicie zdejmowanie skóry z łososia, ja nie przepadam, prawie tak bardzo jak za ścieraniem cytryny na tarce.

Konrad


Rice noodles with salmon




Ingredients

  • 2 salmon fillets
  • 100g rice noodles
  • 1 chilli, sliced
  • 2 tbsp grated ginger
  • 2 tbsp miso paste
  • 2 tbsp dark soy sauce
  • Peel of 1 lime, grated
  • Juice from 1/2 lime
  • 1/2 tsp sugar
  • 2 tbsp sesame oil
  • 4 tbsp shredded chives
  • 2 tbsp sesame seeds, heated on pan
Recipe

  1. Remove any skin on the salmon and slice into 2cm pieces. Prepare noodles according to packet instructions and set aside.
  2. Heat oil on pan. Add chilli and ginger, fry for a few moments. Decrease heat and add miso paste, soy sauce, lime peel and juice as well as sugar. Fry lightly and mix well. 
  3. Increase fire and add salmon, frying until salmon begins to break into smaller pieces. Add noodles to pan and mix everything thoroughly.
  4. Before serving, sprinkle with sesame seeds and chives.




This meal is always a pleasant one to have. It is quite salty (soy sauce with the miso paste I assume), so have a drink handy. But not too much, just enough to satisfy those of us who consistently ask for more salt at the cinema when buying popcorn.

Its one of those non-italian pastas, which is to satisfy all your gastronomical needs in one convenient dish. I wonder what drink would be good with this... White wine sounds like a nice fit. Beer is always good, and perfect for rather salty dishes. Emilia would say red wine is ideal, but she would say that about any meal.

BTW, these portions here are for 2 ppl. Being full of even numbers, the recipe scales easily both ways however. How messy is it as a meal? No idea, I can't remember watching Emilia make this - no help here. Sorry. But see if you can find out and let me know before Emilia makes it again!

1 komentarz: