Ciasto cytrynowe
- 225 g miękkiego masła
- 225 g drobnego cukru (np. caster sugar)
- starta skórka z trzech cytryn, sok z 1 cytryny
- 4 jajka, lekko wymieszane
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g płatków migdałowych, rozgniecionych w moździerzu na proszek
- cukier puder
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Okrągłą formę do ciasta (o średnicy 20 cm) smarujemy masłem i wykładamy pergaminem do pieczenia.
- Ucieramy masło i cukier w dużej misce, aż masa stanie się jednolita i kremowa (można użyć elektrycznego miksera, albo utrzeć wszystko ręcznie). Do masła i cukru dodajemy skórkę z cytryny i ponownie dokładnie mieszamy. Następnie powoli dodajemy jajka - nie szkodzi jeśli w cieście zrobią się grudki.
- Mieszamy razem mąkę i proszek do pieczenia i wsypujemy do miski gdzie wcześniej wymieszaliśmy resztę składników. Mieszamy wszystko razem, aż masa ponownie stanie się jednolita i znikną grudki. Na koniec dodajemy proszek z migdałów i sok z cytryny. Ponownie mieszamy.
- Ciasto wlewamy do przygotowanej wcześniej formy i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut, albo aż patyczek włożony w środek ciasta po wyjęciu nie będzie suchy.
- Po wyjęciu z piekarnika czekamy około 15 minut aż ciasto nieco przestygnie i posypujemy je z wierzchu cukrem pudrem.
To naprawdę cytrynowe ciasto. Jeżeli ktoś kiedyś chciałby spróbować cytryny w formie ciasta- to jest właśnie to. Przepis znalazłam w magazynie BBC Baking. Jest bardzo prosty, jedyną trudność sprawiło mi starcie skórki z trzech cytryn. Nie było to najbardziej fascynujące na świecie zajęcie, a w połowie rozbolały mnie plecy. Ale mimo wszystko udało się.
W samym przepisie jest do ciasta jeszcze polewa, choć przyznam, że nie opanowałam jeszcze sztuki robienia jej. Polega ona na połączeniu soku z jednej cytryny z cukrem pudrem, tak żeby zrobił się on gęsty. Próbowałam długo, ale jak na złość, cukier puder nie chciał zgęstnieć. Podejrzewam, że powinnam była wsypać go jeszcze dwa razy tyle, ale nie starczyło mi cierpliwości. Jeśli ktoś chce poeksperymentować z cukrem pudrem i cytryną to proszę bardzo. Ja tym razem zostałam przy samym cukrze.
Konrad
Lemon Cake
Ingredients
- 225g unsalted butter
- 225g caster sugar
- zest 3 lemons, juice of 1
- 4 medium eggs, lightly whisked
- 200g self-raising flour
- 1tsp baking powder
- 50g ground almonds
- icing sugar
Recipe
- Heat oven to 160C fan. Butter and line the base of a 20cm round cake tin. Beat the butter and caster sugar in a large bowl using an electric hand whisk until pale and creamy. Add the lemon zest (reserving some for decoration) and mix well. Whisk the eggs gradually into the butter mixture, beating well between each addition - don't worry if it curdles! Sift together the flour and baking powder and fold into the cake mixture using a large metal spoon or spatula. Add the grounds almonds and half the lemon juice and fold until thoroughly combined. Spoon into the prepared cake tin and bake for 1hr 15 mins or until a skewer inserted into the middle of the cake comes out without and raw mix on it.
- Put the cake tin on a wire rack to cool for 10mins. Meanwhile, mix together the remaining lemon juice and zest and enough icing sugar to make a runny icing and drizzle it over the top of the cake. Cool in the tin for a further 30mins, then remove and cool completely.
Cake. The lemon really goes through, and its simple to make. Effectively, mix it all and heat it. As there is flour and other powder, it is not the cleanest of things to make, but then again which cake is?? Well, which self-respecting cake is? I happen to be a huge fan of cake for breakfast, and this kind of cake is ideal for such purposes. It is also a great companion in the evenings, not to mention having it with sweet, lemony tea! It is delicious, and very juicy!
Om nom nom nom!!
Cukier powinien zgęstnieć po zmieszaniu z sokiem z cytryny jak zaczyna nieco wysychać. Jeśli to całość składników te które wymieniłaś, to jest to zwyczajny cytrynowy lukier.
OdpowiedzUsuńChyba, że pomyliłaś cukier puder z kokainą. Wtedy może nie zgęstnieć.
Wiem i próbowałam, ale nie zgęstniał :( Wiedziałam, że cukier puder powinnam trzymać w innej szafce...
OdpowiedzUsuńSmuteczek.
Usuń