Zupa minestrone w stylu tajskim
Składniki na 2 porcje:
- 750 ml bulionu z kurczaka
- 250 g krewetek
- 2 gniazdka makaronu vermicelli
- 100 g zielonej fasolki, przekrojonej na pół
- 75 g zielonego groszku, mrożonego
- 2 cebulki dymki, drobno posiekane
- 1 łyżka zielonej pasty curry
- Wrzucamy krewetki na dużą patelnię i zalewamy bulionem. Podgrzewamy, aż do wrzenia i mieszamy przez parę minut.
- Kruszymy makaron na mniejsze kawałki i dorzucamy do bulionu. Gotujemy przez kolejne 5 minut.
- Dokładamy fasolkę, groszek, cebulkę i gotujemy przez nastepne 3 minuty, aż warzywa będą dokładnie ugotowane. Na koniec dodajemy pastę curry i mieszamy.
To bardzo podobna, ale o wiele prostsza wersja naszego wcześniejszego przepisu: Zupa krewetkowa
To najprostsza zupa jaką robiłam. Jej przygotowanie zajmuje około 15 minut.
Jest to wariacja na temat minestrone, gdyż w oryginale jest to zupa warzywna, bardzo popularna w wielu regionach Włoch. Najczęściej jest podawana z kurczakiem i pesto, które tutaj zamienione są na krewetki i pastę curry. Jeśli nie lubicie krewetek nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamienić je właśnie na pokrojoną pierś kurczaka, a pastę curry na zielone pesto. W takim wypadku jednak w pierwszym punkcie kurczaka najlepiej gotować w bulionie około 5 minut, dłużej niż w przypadku krewetek.
Konrad
Thai-style minestrone
- 750ml chicken stock
- 250g prawns
- 2 nests Vermicielli pasta
- 100g green beans, halved
- 75g frozen green peas
- 2 shallots, diced
- 1tbsp green curry paste
Recipe
- Put prawn into a large pan/small pot, cover with stock. Bring to light boil and mix for 3 minutes.
- Tear pasta into small pieces and add to mixture. Boil for another 5 minutes.
- Add all other ingredients apart from Curry paste, and keep heating for another 3 minutes. Add curry paste, mix thoroughly, and you are ready to go!
This meal is fantastic and rates near the top of my favourite recipes. 1 pan, quick, very tasty. It works well as either a small starter (small bowls!) or a main course (large bowl, potentially add a couple more ingredients). Emilia advises that this is originally vegetables and chicken (and pesto instead of curry). If you fancy that version, just heat with the chicken for longer (5 minutes?) instead of 3. And of course substitute the curry with pesto paste.
I also happen to like the visual aspect of this dish. It just works - green curry and prawns. Play around with the spice of the curry to make it mild or hot - maybe add a splash of coconut milk to bring this dish further east? Variations of soups are endless!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz