Spaghetti w śmietanowym sosie z kurkami i chorizo
Składniki na 2 porcje:
- 120 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti, suchego
- 150 g kurek, świeżych albo w solnej zalewie
- pół cebuli, drobno posiekanej
- 80 g chorizo, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki śmietany 20%
- 50 ml białego wytrawnego wina
- pieprz
- koperek do podania
- Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
- Suchą teflonową patelnię stawiamy na średnim ogniu i podsmażamy na niej chorizo przez kilka minut, aż wytopi się większość tłuszczu. Tłuszcz wylewamy, a chorizo odkładamy na bok.
- Na tej samej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulę. Gdy zeszkli się doprawiamy pieprzem, dodajemy wino i czekamy, aż się zredukuje. Następnie dodajemy śmietanę, kurki (jesli są w zalewie to odsączone) i chorizo. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Podajemy posypane koperkiem
To całkowicie mój oryginalny przepis. Powstał kiedy okazało się, że Babcia przysłała mi dwa słoiki kurek w zalewie i nie do końca wiadomo co z nimi zrobić. Dodatkowo odkryłam w lodówce smutne i zapomniane chorizo. Wyszła z tego trochę kuchnia fusion.
Jak nie macie chorizo to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamiast niego użyć na przykład włoskiej pancetty lub podobnego rodzaju mięsa. Jeśli nie macie kurek możecie spróbować też z innymi grzybami, myślę, że może wyjść całkiem dobre.
Do przepisu użyłam creme fraiche, ale zwykła śmietana jest tutaj tak samo dobra.
Chorizo and Chanterelle Pasta
Ingredients
- 120g dry spaghetti pasta
- 150g chanterelles, in salty marinate or fresh
- 1/2 onion, finely chopped
- 80g chorizo, diced
- 1tbsp salted butter
- 3tbsp creme fraiche
- 50ml dry white wine, preferably a £500 Bordeaux
- Pepper
- Dill to serve (With the pasta. Finely chopped. Not on its own.)
Recipe
- Cook pasta according to packet instructions
- Heat a dry teflon pan to over medium heat, and lightly fry the chorizo until the fat come out the pieces. Drain the fat, set the chorizo aside (You can keep the fat if you want to).
- Melt the butter on the same pan and brown the onion. Next, season with pepper and add the wine and heat until its reduced. Next, add the chanterelles, creme fraiche, and chorizo. Mix thoroughly.
- Serve sprinkled with dill.
I like this dish. It has possibly my favourite ingredient ever. Chanterelles. They sound really posh in Her Majesty's English, but the polish work for them is 'chicks' (In the innocent 'small chicken' sense, not the sexist 'fit women' sense... That would be really weird). They work very well with the chorizo, but that is very subjective!
The pasta, yes. Its one pan, so simple to clean - just remember to scale the pan size as you scale the dish. Just get the ingredients, and off you go to making a great and yet simple dinner!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz