Muzyka

środa, 13 marca 2013

Stir-fried teriyaki steak with savoy cabbage/ Smażona wołowina teriyaki z włoską kapustą

Konrad

Stir-fried teriyaki steak with savoy cabbage


Ingredients

  • 1 sirloin steak, fat trimmed
  • Oil
  • 1 Onion, finely sliced
  • 1tbsp teriyaki sauce
  • sesame seeds
  • 1/2 Savoy cabbage, shredded
  • soy sauce
  • rice or noodles to serve
Recipe

  1. Slice the steak into thin strips. Heat a little oil in a medium-sized pan (preferably in a wok). Add the steak and onion. Fry, continuously stirring, until both begin to brown. Add the teriyaki sauce, some seasame seeds and a splash of water and toss to coat, bubbling off any excess liquid. Tip onto a plate.
  2. Add the cabbage to the wok and stir-fry until it wilts. Season with soy sauce and toss, then add back the steak and toss together. Serve with rice or noodles.


A very simple way to make an oriental dish. Feel free to add a couple more vegetables (courgette? carrot?) - but at heart its the teriyaki and soy with the beef that make this. No salt needed due to the soy sauce, but if you like you meat quite salty then add a small pinch as the beef is fried.

Quick and clean, as all you need is one pan or even a wide pot. If you have a gas stove, then a wok is ideal to make this. We had to make to with a rather large pan. All we had missing was a bottle of plum wine, which I think would fit very nicely with this dish.



It seems both rice and noodles would do nicely (many kinds of noodles, so we will keep it vague). Coming back to the steak for a moment, make sure it quite thinly sliced - it does make a large difference. Om nom nom.

Emilia

Smażona wołowina teriyaki z włoską kapustą



Składniki na 2 porcje:

  • stek z polędwicy wołowej
  • olej
  • 1 cebula, cienko pokrojona
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • sezam
  • 1/2 kapusty włoskiej, pokrojona w cienkie paski
  • sos sojowy
  • ryż albo makaron ryżowy
  1. Odkrajmy tłuszcz z polędwicy i kroimy ją w cienkie paski. Podgrzewamy trochę oleju na średniej wielkości patelni albo w woku. Dodajemy mięso i cebulę i podsmażamy mieszając do czasu do czasu, aż mięso się przyrumieni. Dodajemy sos teriyaki i odrobinę wody, posypujemy mięso sezamem. Mieszamy tak, aby sos pokrył dokładnie całe mięso. Podsmażamy dalej do czasu aż nadmiar płynu odparuje. Przekładamy mięso na talerz.
  2. Na patelnię/woka wrzucamy kapustę i smażymy aż zmięknie. Doprawiamy sosem sojowym, po czym dodajemy ponownie polędwice i wszystko razem mieszamy.


Bardzo orientalna potrawa i jednocześnie bardzo prosta do przygotowania. Nie potrzeba też do niej zbyt wielu składników, ani nie ma po niej zbyt wielu naczyń do czyszczenia.
Sos teriyaki i sos sojowy to jedyne przyprawy które są tutaj potrzebne, co jest kolejną zaletą tego dania.  i to nieczęstą jeśli mówimy o kuchni azjatyckiej.

Jeśli używamy patelni kapusta może wymagać trochę dłuższego podsmażenia, żeby zmiękła i należy pamiętać o tym, żeby wołowina była pokrojona w dość cienkie paski. I to są chyba jedyne rzeczy na które należy zwrócić szczególna uwagę.



My jedliśmy wołowinę z dodatkiem kuskusu, bo została nam końcówka opakowania której używaliśmy do przygotowania czegoś innego i kuskus pasował całkiem dobrze. Jeśli jednak chcecie by danie było prawdziwie orientalne ryż lub makaron ryżowy ( najlepiej z dodatkiem sosu sojowego) będą idealne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz