Muzyka

wtorek, 11 września 2012

Karmelowe jabłka z kruszonką/ Caramel apple crumble

Emilia

Karmelowe jabłka z kruszonką


  • 8 jabłek, obranych i pokrojonych w grubszą kostkę
  • puszka masy kajmakowej, albo karmelowej
  • 50 g pełnoziarnistej mąki
  • 50 g płatków otrębowych lub owsianych
  • 50 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę



1. Rozgrzewamy piekarnik do 220 C. Jabłka wrzucamy na patelnię z odrobiną wody, przykrywamy i gotujemy przez 4-5 minut na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną. Dorzucamy połowę masy kajmakowej/karmelowej i mieszamy dokładnie, po czym przelewamy wszystko do żaroodpornego naczynia.
2. Mieszamy razem mąkę i płatki, dorzucamy masło i ugniatamy wszystko razem. Dokładamy do tego pozostałą masę kajmakową/karmelową i wszystko to równo rozprowadzamy na jabłkach w naczyniu.
Pieczemy przez 15 minut, aż do chwili gdy wierzch zarumieni się i będzie chrupiący.



W zimowej wersji do jabłek można dodać cynamonu. Choć po głębszym zastanowieniu w każdej wersji można dodać cynamonu.

Po upieczeniu jabłka nasiąkają masą kajmakową, a wierzch robi się chrupki. To nie jest do końca ciasto, ale nadal może być świetnym deserem, szczególnie, że o wiele szybciej można je zrobić. Oczywiście, jeśli odejmiemy czas potrzebny do obrania jabłek. Ścieranie skórki cytryny, obieranie jabłek, ziemniaków i tym podobnych nigdy nie było tym co Emilie lubią najbardziej.

Jak upiekłam te jabłka po raz pierwszy to zniknęły w chwilę. Właśnie dlatego nie mam więcej zdjęć już upieczonych jabłek. No cóż... co prawda mieliśmy gości, ale podejrzewam, że Konrad też by sobie z tym sam poradził.

Konrad

Caramel Apple Crumble



Ingredients

  • 8 apples, peeled and diced
  • 1 can caramel cream
  • 50g wholemeal flour
  • 50g rolled oats
  • 50g cold butter, diced
Recipe

  1. Preheat oven to 220C. Put apples in a pan, add a little water and heat covered on high heat for 4-5 minutes, mixing every now and then, until apples go soft. Add half of the caramel and mix thoroughly. Transfer to an oven-friendly dish.
  2. Mix flour and oats, add butter and mix everything thoroughly. Add rest of caramel and mix. Spread this evenly over the apples. Bake for 15 minutes, until top turns golden.



WHO DOESN'T LIKE CRUMBLE?!?!?! This is excellent, cinnamon could be added. The only way to make this better could be by adding bacon, guns and making it be permanently covered in blue flames! But short of this, it a divine dish. Easy to make (seemingly), quite clean, and perfect. Add whipped cream, have it with mulled wine... Oh my God, I think we have to make this again...

Don't really know how to comment more on this... You have got to make crumble at least once in your life... So I guess its my turn now.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz