Cytrynowy kurczak z makaronem ryżowym
i imbirowymi brokułami
- 2 piersi kurczaka bez skóry
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki słodkiego sosu chilli
- 150 g suchego makaronu ryżowego
- mały pęczek pietruszki, posiekany
- 1/2 zielonego ogórka
- sól i pieprz
- 1/2 czerwonej papryczki chilli, pokrojona w kostkę
Imbirowe brokuły:
- 300 g różyczek brokuła
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2,5 cm kawałek świeżego korzenia imbiru, posiekany w kostkę
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- Rozbijamy piersi kurczaka tłuczkiem (ew. rozwałkowujemy wałkiem do ciasta, jeśli wcześniej przykryjemy je z obu stron folią do żywności).
- Mieszamy większość soku z cytryny (odlewamy na później jakieś dwie łyżki) z sosem chilli i solą i pieprzem w większym nie metalowym naczyniu. Do powstałego sosu wkładamy na parę minut piersi kurczaka
- Rozgrzewamy piekarnik na 180-200 C (najlepiej nastawiony na grill, czyli grzanie od góry). W międzyczasie, obieraczką do warzyw tniemy ogórka w cienkie wstążki.
- Do rozgrzanego piekarnika wkładamy kurczaka na metalowej kratce. Pieczemy przez 5-6 minut z każdej strony, wcześniej polewając mięso pozostałym sosem z cytryny i chilli.
- Wkładamy makaron ryżowy do dużego żaroodpornego naczynia i zalewamy go wrzącą wodą. Zostawiamy na 10-15 minut ( zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
- W międzyczasie przyrządzamy brokuły. Wrzucamy różyczki do gotującej się wody na około 30 sekund. Po wyjęciu z wody osuszamy je i wkładamy na chwile pod zimną wodę, a następnie znowu je osuszamy. Rozgrzewamy na patelni dwie łyżki oliwy i wrzucamy na nią czosnek i imbir. Smażymy przez kilka sekund, po czym dorzucamy brokuły i smażymy przez 2 minuty. Pod koniec polewamy olejem sezamowym i podsmażamy przez kolejne 30 sekund.
- Gdy makaron ryżowy będzie już gotowy, odlewamy wodę i do naczynia z ryżem dodajemy wstążki ogórka, pozostały sok z cytryny i pietruszkę. Dokładnie wszystko mieszamy.
- Podajemy od razu, posypane pokrojoną w kostkę papryczką chilli.
Z okazji minionych świąt, znowu kurczak. Po ogólnym obżarstwie warto zjeść coś lżejszego, więc oczywiście wykorzystałam ta okazję.
Wbrew pozorom, w tym przepisie, kurczak jest zrobiony z kurczaka (a nie z cytryny), a brokuły z brokuła (a nie z imbiru). Musze jednak przyznać, że ten przepis miło mnie zaskoczył, mięso miało ciekawy cytrynowo-ostry posmak (wszystkim przeciwnikom pieczenia piersi z kurczaka w piekarniku mogę powiedzieć, że naprawdę da się normalnie upiec kurczaka tak żeby był soczysty).
Wbrew pozorom, w tym przepisie, kurczak jest zrobiony z kurczaka (a nie z cytryny), a brokuły z brokuła (a nie z imbiru). Musze jednak przyznać, że ten przepis miło mnie zaskoczył, mięso miało ciekawy cytrynowo-ostry posmak (wszystkim przeciwnikom pieczenia piersi z kurczaka w piekarniku mogę powiedzieć, że naprawdę da się normalnie upiec kurczaka tak żeby był soczysty).
Co do reszty przepisu to polecam dodać trochę więcej przypraw do ryżu (ja dodałam trochę słodkiego sosu chilli), żeby nie był zbyt suchy.
A w ramach zielonego dodatku - brokuły. Lepiej pociąć je na naprawdę drobne różyczki, wtedy będą szybciej gotowe. I smaczniejsze.
Konrad
Konrad
Lemon Chicken with rice noodles and ginger broccoli
Ingredients
- 2 skinless chicken breasts
- juice of 1 lemon
- 2 tablespoons sweet chilli sauce
- 150g dry rice noodles
- small bunch of parsley, chopped
- 1/2 cucumber, peeled into ribbons with peeler.
- salt and pepper
- 1/2 finely chopped chilli, to garnish
Ginger Broccoli
- 300g broccoli florets
- 2tbsp olive oil
- 1 garlic clove, finely chopped
- 2.5cm fresh ginger root, finely diced
- 1tsp sesame oil
- Lay a chicken breast between 2 sheets of clingfilm and flatten with a rolling pin or meat mallet. Repeat with the remaining chicken breast.
- Mix most of the lemon juice with chilli sauce, salt and pepper in a non-metallic bowl. Add the chicken and cover with sauce. Leave for a few minutes.
- Preheat oven to 190C on grill setting.
- Place chicken on aluminium foil and insert into oven. Grill for 5-6 minutes each side, dripping with remaining sauce.
- Cook rice according to packet instructions.
- Meanwhile, prepare the broccoli. Blanch the sliced florets and stalks in a saucepan of boiling water for 30 seconds. Drain, refresh under cold running water and drain again thoroughly. Heat 2 tbsp olive oil in a large frying pan, add the garlic and ginger, and stir fry for a few seconds.Add the broccoli and stir-fry for 2 minutes. Add 1tsp sesame oil and fry for a further 30 seconds.
- When the rice is ready, drain it and add the peeled cucumber, rest of the lemon juice, and parsley. Mix thoroughly.
- Serve immediately, garnished with the chilli.
This being our first meal of 2012 (made at home that is), we decided to make it original and cook chicken. The meal was made by Emilia, and I must say that I did not stand over her the whole time she was in the kitchen - so I cannot give any tips regarding the actual process. Apart from the recipe, which is long, however quite easy.
The actual taste is excellent. The lemon is really dominant in the meal, and it works very well with the ginger. The broccoli make for a perfect addition, and cooperate with the chicken and rice noodles symbiotically. It is a very healthy option, and definitely the right way to go after a hefty christmas dinner. In fact, after a hefty stay in Poland! Most lunches I managed to eat more than in an average 3 days, so the return to health and light food is the correct direction. Not that I plan to compromise on delicious food! And so come Emilia's dishes to the rescue! I hope you enjoy this one, I know I did.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz