Muzyka

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Pieczony łosoś w tymiankowo-cytrynowej panierce/ Baked salmon with thyme & lemon oat crust

Emilia

Pieczony łosoś w tymiankowo-cytrynowej panierce


Składniki na 2 porcje:
  • 2 filety z łososia (każdy około 250 g)
  • 50 g płatków owsianych
  • starta skórka z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego
  • 25 g nasion dyni/słonecznika/etc.
  • czosnek (najlepiej płatki, w młynku)
  • 1 jajko, lekko wymieszane
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz


1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Mieszamy w mniejszym naczyniu płatki owsiane, skórkę cytryny, tymianek, nasiona i trochę czosnku, soli i pieprzu. Wlewamy do tego jajko i dokładnie mieszamy.
2. Jeżeli filety nie mają skóry kładziemy je na tacce do pieczenia wcześniej wyłożonej folią aluminiową skropioną odrobiną oleju. Jeśli mają skórę, folii aluminiowej nie spryskujemy olejem i kładziemy je skórą do dołu. W obu przypadkach wierzchnią część fileta nacieramy także olejem i nakładamy panierkę tak, żeby go przykryć. Po nałożeniu panierki spryskujemy ją jeszcze raz odrobiną oleju i wstawiamy do piekarnika na około 20-25 minut.

To nieco przerobiony przepis, który znalazłam na ulotkach w jednym z supermarketów. Nie miałam wszystkich składników do panierki więc musiałam improwizować. Według mnie wyszło bardzo dobrze. Na tyle, że takiego łososia piekłam już dwa razy i chętnie zrobię go po raz kolejny. To świetnie danie dla kogoś kto nie ma pomysłu jak przygotować łososia, a znudziły mu sie standardowe przepisy.



Przepis jest bardzo prosty, nie potrzeba żadnych szczególnych przygotowań. 
Jeśli dostaniecie filety ze skórą, nie martwcie się, skóra podczas pieczenia powinna przylepić się do folii i odejść sama. Musimy tylko uważać zdejmując filet, żeby się nie połamał. Najlepiej to robić dłuższą teflonową, albo metalową łopatką.

Ja jako dodatków użyłam pieczonej brukselki i kaszy jęczmiennej, ale równie dobry będzie ryż, kasza gryczana czy ziemniaki.

Konrad


Baked Salmon with thyme & lemon crust



Ingredients

  • 2 salmon fillets (around 250g each)
  • 50g oats
  • Grated zest of 1/2 lemon
  • 1tbsp thyme, finely shredded
  • 25g mixed seeds (sunflower, pumpkin, etc)
  • 1 garlic clove (flaked)
  • 1 egg, lightly beaten
  • 1tbsp sunflower oil
  • salt and pepper
Recipe

  1. Preheat oven to 200C. Using a sharp knife, remove skin from salmon (some posh fishmongers can do this for you when you buy the salmon). Mix the seeds, zest, thyme, oats and seasoning. Add the egg and mix well.
  2. Place salmon on an oil baking sheet, skinned side up. Brush with a little of the oil then pat on the oat crust to cover the skinned side of the salmon. Drizzle with any remaining oil. Bake for 25 minutes, until the salmon is cooked through and the crust is crisp and golden. Serve sliced.


Easy to serve with various additions (rice, potatoes, steamed vegetables, lentils, you name it!), and very easy and clean to make. BTW, I know it has been a long time since we last posted something. I blame christmas, which took over our lives and time. I have many things to blame, but my choice is that. Flavour-wise this is a fantastic meal, and making 10 is just as simple, so its a good idea if you want to surprise a large amount of guests. Or if you want to open a restaurant.




Making meals in restaurants always made me wonder - even if all the ingredients are ready and prepared, some dishes still take a long time to prepare. Perhaps I will make some "restaurant" meals to see how easy these can be made? Burgers are simple, salmon is a good way to go... Lobster? Is it made early and simply reheated?

What meals would you want to see made? Challenge me and I will make them.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz