Muzyka

niedziela, 11 listopada 2012

Sałatka z młodym szpinakiem, kurczakiem i grzankami/ Baby spinach, chicken and croutons bistro salad

Emilia

Sałatka z młodym szpinakiem, kurczakiem i grzankami




Składniki na 4 porcje:

  • 140 g fasolki szparagowej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g podsmażonej piersi kurczaka, pokrojonej w mniejsze kawałki
  • garść grzanek
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 awokado, przepołowione i pokrojone w plastry
  • 250 g młodego szpinaku

Dressing:
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej (lub jakiejkolwiek z grubo mielonymi ziarnami)
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  1. Gotujemy fasolkę przez 3 minuty, a następnie chłodzimy ją w zimnej wodzie. W międzyczasie podgrzewamy oliwę na dużej patelni i podsmażamy na niej kurczaka.
  2. Kurczaka wrzucamy do dużej miski sałatkowej. Grzanki wrzucamy na chwile na patelnię, aby lekko nasiąknęły sokami z mięsa, a później dorzucamy je do kurczaka.
  3. Na patelnię dolewamy znowu oliwy i podsmażamy pieczarki. Gdy pieczarki będą gotowe dorzucamy je do miski, razem z fasolką i awokado.
  4. Mieszamy składniki dressingu, razem z jedna łyżką wody, solą i pieprzem.
  5. Przed podaniem do sałatki dorzucamy szpinak i wszystko mieszamy razem z dressingiem.
W tym przypadku nie ma wiele do pisania. To po prostu sałatka. Bardzo dobra sałatka. Spróbujcie.



Konrad
Baby Spinach, Chicken, and Crouton Bistro Salad


Ingredients

  • 140g asparagus
  • 4tbsp olive oil
  • 250g fried chicken breast, diced
  • Handful croutons
  • 200g mushrooms, sliced
  • 1 avocado, deseeded and sliced
  • 250g baby spinach
Dressing:

  • 1 small garlic clove
  • 1tbsp wholegrain mustard
  • 1tbsp red wine vinegar
  • 3tbsp olive oil
Recipe

  1. Boil asparagus for 3 minutes, then wash with cold water. In the meantime, heat oil in frying pan and fry chicken until just cooked through and golden on the outside.
  2. Put the diced chicken into a large bowl. Heat the croutons lightly in the same frying pan as the chicken, and add them to the bowl.
  3. Add more oil to pan and fry mushrooms. Add them to the bowl, together with the avocado and asparagus.
  4. Mix the ingredients of the dressing, adding a single tbsp of water, some salt and pepper.
  5. Just before serving, add the baby spinach and mix thoroughly.


Very simple. I like salads, as they are quite a clean meal. Simple to make, as all you usually need is a pan and a bowl. In this case you also need a pot, but its still pretty straight-forward. Salads are also a good thing to make, as they are an innocent way of digging into some food between meals, without feeling very guilty :)


Om nom

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz