Kruche ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną
- 125 g lekko słonego masła
- 125 g brązowego drobnego cukru (light muscovado)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 150 g pełnoziarnistej mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g suszonej żurawiny
- 100 g białej czekolady, posiekanej na drobne kawałki
- Ubijamy razem masło, cukier, jajko, aromat waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia. Gdy wszystkie składniki będą już dokładnie połączone dodajemy żurawinę i białą czekoladę. Lekko wszystko mieszamy.
- Rozgrzewamy piekarnik do 175 C.
- Łyżeczką nakładamy ciasto na tackę do pieczenia, albo zwykły papier do pieczenia. Ilość ciasta nie musi być duża bo rozleje się ono trochę w czasie gdy będzie w piekarniku.
- Ciasteczka pieczemy około 20-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika mogą być na początku dość miękkie, ale stwardnieją gdy ostygną.
PS Jeśli macie piecyk halogenowy to ciasteczka piecze się na górnej kratce w 175 C, przez 10 minut.
To kolejny z moich ulubionych przepisów. Przez jakiś czas robiłam te ciasteczka w ilościach hurtowych. Piekłam je zarówno w piecyku halogenowym, jak i w normalnym piekarniku. Ta pierwsza opcja teoretycznie zajmuje mniej czasu, ale w praktyce trzeba piec na kilka partii, więc w sumie wychodzi na to samo.
Mi bardzo podoba się połączenie białej czekolady i żurawiny- ciasteczka nie są za słodkie i do tego mają całkiem oryginalne (jak na kruche ciasteczka) składniki. Ale oczywiście, jak w każdym przepisie, można eksperymentować i użyć ciemnej czekolady, rodzynek itp.
Ciasteczka powinny też działać z białą mąką i białym drobnym cukrem (normalnym w sumie pewnie też). Tak samo jeśli chodzi o solone masło. Można użyć niesolonego i dodać trochę soli do samego ciasta przy rozrabianiu.
Ciasteczka robi się błyskawicznie. Po prostu trzeba wymieszać wszystko w jednej misce, a po upieczeniu naprawdę ciężko sobie ich odmówić. Niestety...
Konrad
Konrad
White Chocolate & Cranberry Cookies
Ingredients
- 125g lightly salted butter
- 125g light Muscovado sugar
- 1 egg
- 1tsp vanilla extract
- 150g wholegrain flour
- 1/2tsp baking powder
- 50g dried cranberries
- 100g white chocolate, diced into small pieces
Recipe
- Whisk together the egg, sugar, flour, baking powder and vanilla extract. When all the ingredients are well mixed, add the cranberries and chocolate and mix a little more.
- Pre-heat oven to 175C.
- Take heaped teaspoons of the cookie mixture and space them well apart in a greased shallow roasting tin. Do not take too much, as the cookie will spread during baking.
- Place on upper rack of oven and bake for 20-30 minutes. As you take them out, they will still be a little soft - this will change over some time as they cool. Our didn't last that long. If using a halogen oven, bake on upper rack for 10 minutes.
This is so delicious, I have not idea where to start. And its rather simple to make - or so it seemed from where I was lying down and watching something as Emilia made cookies. Take it, mix it, bake it, eat it. Don't bother waiting till they cool - they are divine when still warm. And have I mentioned they are easy to make? Yes. Yes, I did.
If scalability is your thing, then I believe this is the epitome of scalable recipes - which is not really a good thing. As you just want more, more and more. The white chocolate makes them nice and sweet, but not too sweet. The cranberries are IDEAL, and have I mentioned the cookies are easy to make? You can play around with some ingredients using maybe nuts, other dried fruit or milk chocolate. The basics are here for you to bastardise as you see fit.
Mind though that it is not a wise idea to make a bunch in the morning to munch on throughout the day - you will just eat them all in the first 2 hours of the day, hate yourself for it, make more and repeat until midnight. Beware!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz