Muzyka

sobota, 9 czerwca 2012

Muffinki toffie z gruszkami i bananowe z czekoladą/ Toffee & Pear and Banana & Chocolate Muffins

Emilia

Muffinki toffie z gruszkami i bananowe z czekoladą






Przepis podstawowy (na około 12 muffinek)
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 85 g drobnego cukru (np. Golden caster sugar)
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka, lekko rozmieszane
  • 100 g masła, stopionego
  • sól
-Toffie z gruszkami
  • 2 dojrzałe gruszki, obrane i pokrojone na drobne kawałki
  • 100 g miękkich toffie, pokrojonych w drobne kawałki
  • 25 g płatków migdałowych
-Bananowe z czekoladą
  • 3-4 dojrzałe banany, pokrojone i rozgniecione na mus
  • 1 tabliczka czekolady, posiekana w drobne kawałki
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Wykładamy blachę na muffinki papierowymi papilotkami ( ewentualnie przygotowujemy silikonową formę do pieczenia muffinek).
  2. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, szczyptę soli i cukier do miski i wszystko razem mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy razem mleko, jajka i roztopione masło. Wlewamy wymieszane 'mokre' składniki do miski z 'suchymi'. Do tej samej miski dodajemy pokrojone gruszki i 1/3 toffie/ rozgniecione banany i połowę czekolady. Mieszamy, aż do momentu gdy składniki się połączą.
  3. Rozdzielamy ciasto pomiędzy przygotowane papilotki/wgłębienia w silikonowej foremce. Układamy pozostałe kawałki toffie na wierzchu muffinek i posypujemy płatkami migdałowymi/ posypujemy muffinki pozostałą czekoladą.
  4. Pieczemy przez 25-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnik i pozostawiamy na jakiś czas do ostudzenia.



Z okazji zbyt dużej ilości owoców która namnożyła się nam w mieszkaniu i mimo usilnych starań nie chciała zniknąć, musiałam coś na to zaradzić. Muffinki (i tak, będę uparcie nazywała je muffinkami, a nie muffinami czy innymi babeczkami. Babeczki to są z budyniem, z kruchego ciasta) są bardzo proste do przygotowania i można do nich właściwie dodać wszystko. No… prawie wszystko. Samo przygotowanie jest też bardzo szybkie, więc nie trzeba czekać całej nocy jak w przypadku sernika, a kuchnia nie wygląda jak po przemarszu wojska i wybuchu bomby- wszystko da się przygotować używając dwóch misek, łyżki i widelca.


Konrad


Toffee & Pear and Banana & Chocolate Muffins




Ingredients (12 muffins)

  • 300g white flour
  • 2tsp baking powder
  • 2tsp cinnamon
  • 85g Golden Caster Sugar
  • 250ml milk
  • 2 eggs, lightly beaten
  • 100g butter, melted
  • salt
  • <Toffee & Pear> 2 ripe pears, peeled and cut into fine pieces.
  • <Toffee & Pear> 100g Soft Toffee's, cut into fine pieces.
  • <Toffee & Pear> 25g almond flakes
  • <Banana & Chocolate> 3-4 ripe bananas, cut into fine pieces.
  • <Banana & Chocolate> 1 bar of chocolate, cut into fine pieces
Recipe

  1. Pre-Heat oven to 200C, prepare muffin baking tray with paper muffin cases.
  2. Add flour, baking powder, cinnamon, pinch of salt, and sugar into a large bowl and mix well. I another bowl mix the milk, eggs and butter. Pour into the "Dry" mixture. Add 1/3 of the toffee's and the diced pears/banana pieces and half the chocolate. Mix very thoroughly.
  3. Divide muffin mixture into muffin cases (Should be enough for 12 muffins). Place rest of toffies on top of each muffin and sprinkle with almond flakes/sprinkle with rest of chocolate.
  4. Bake for 25-30 minutes. Then set aside to cool a little or attack it immediately and eat them all!!


These muffins are the now co-tenant in the flat. Good for breakfast, and for any other part of the day as a treat. A rather healthy treat. The key reason for their initial appearance was the abundance of bananas in the flat (Courtesy of my brother, as I could not finish them all myself...) - and so Emilia got the great idea of utilising them. And what an idea! Both versions are excellent, and banana with chocolate is a rather typical and universally adored couple. If you do not like this mixture stay away from the kitchen. Far away. If you have more muffin cases, multiply this and make more! Stuff the world with muffins, it is a good way to die! And as you can see they are easy to change flavours. Its simply some stuff inside, some on top. BOOM! That's it! Let us know of any interesting mixtures you might have, what works well together and what doesn't. We are anxiously waiting for comments and tips!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz